Belgische politie liet dertien kansen liggen om aanslagen te voorkomen

De Belgische politie heeft zeker dertien kansen laten liggen om de daders van de aanslagen in Parijs op 13 november 2015 op voorhand te ontmaskeren. Dat blijkt uit een geheim rapport van de Belgische politietoezichthouder Comité P, dat dit weekeinde uitlekte in de krant De Tijd. Vaak lag een personeelstekort aan de basis van de gemiste kansen.

Leen Vervaeke
Een politieagent in Brussel. Beeld epa
Een politieagent in Brussel.Beeld epa

Brahim Abdeslam, Salah Abdeslam, Bilal Hadfi: zo heten de drie Belgen die in november 2015 deel uitmaakten van het kamikazeteam in Parijs. De Belgische politiediensten hadden al anderhalf jaar voor de aanslagen aanwijzingen over hun radicalisering en hun contacten met andere terreurverdachten, maar die werden nauwelijks opgevolgd. Tips van infiltranten, telefoongegevens, vragen uit het buitenland: het bleef allemaal maandenlang liggen, wegens een gebrek aan speurders.

Zo kreeg de federale politie in de zomer van 2014 een eerste tip over de broers Abdeslam: ze zouden radicaliseren en naar Syrië willen, hun moeder had van een van hen het paspoort afgenomen. Omdat het onduidelijk was over wie van de twee broers de tip ging, werd de info niet in hun dossiers opgenomen - een eerste vergissing, aldus het Comité P.

Begin 2015 kregen de politiediensten meer verontrustende aanwijzingen over de Abdeslams, maar ook die werden niet opgevolgd. Op vraag van terreuronderzoekers werd de telefoongegevens van de broers wel bijgehouden, maar niemand had tijd om ze te analyseren. Na de aanslagen bleken uit die telefoongegevens contacten tussen de Abdeslams en andere terreurverdachten.

Wapensmokkel

In diezelfde periode kreeg de federale politie ook informatie over Bilal Hadfi's vertrek naar Syrië en over zijn betrokkenheid bij wapensmokkel. Het duurde zes maanden voor die informatie werd opgevolgd. Een bevel om Hadfi internationaal te seinen liep door een fout van de lokale politie drie maanden vertraging op, en een lokaal rapport over zijn terugkeer naar België werd niet doorgegeven.

Het rapport van het Comité P zal besproken worden in de parlementaire onderzoekscommissie Terroristische Aanslagen, die na de aanslagen in Parijs en daarna in België werd ingesteld om de hiaten in de werking van politie en veiligheidsdiensten op te sporen. Belgische politici wilden geen commentaar op het rapport geven, omdat ze eerst het werk van de onderzoekscommissie afwachten.

De federale politie, die zware kritiek krijgt, is razend over het lekken van het rapport, en vindt dat het met de kennis van achteraf makkelijk oordelen is. 'We zouden graag reageren, maar we zitten met een beroepsgeheim', aldus een woordvoerder. 'We kijken uit naar de parlementaire onderzoekscommissie waar we alle antwoorden op het rapport kunnen geven.'

Beeld uit Molenbeek ten tijde van de arrestatie van Salah Abdeslam. Beeld epa
Beeld uit Molenbeek ten tijde van de arrestatie van Salah Abdeslam.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden