Belgische partijen houden beraad over vertrouwenscrisis onder burgers; 'Staten-generaal der democratie'

De Belgische politieke partijen hebben zich zaterdag gebogen over de vraag hoe de vertrouwenscrisis in de politiek moet worden aangepakt....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Deze 'staten-generaal der democratie' was bijeengeroepen door kamervoorzitter Raymond Langendries van de Waalse PSC (christelijk-socialen). Langendries wil dat de politieke partijen binnen drie à vier maanden tot afspraken komen over het herstel van de democratie in België.

De Groenen (aan Waalse zijde Ecolo en aan Vlaamse kant Agalev) voelen weinig voor zo'n samenspraak. De traditionele partijen hebben het slechte functioneren van de politiek veroorzaakt, laten zij ook maar zoeken naar de oplossing. De Groenen vinden dat zij van hun kant al een andere politieke cultuur praktizeren.

De Vlaamse liberale fractieleider Patrick Dewael acht het 'strategisch onverstandig' dat Langendries het Vlaams Blok geïsoleerd heeft. Nu kan het Blok vanaf de canapé rustig toe blijven kijken hoe de rest van politiek België uit de misère probeert te klauteren.

Ook de regering-Dehaene is druk bezig de bevolking te bewijzen dat zij de problemen - met name bij justitie en het gerecht - kordaat aanpakt. Tijdens wat het 'Sinterklaasconclaaf' genoemd wordt, zijn de eerste concrete afspraken gemaakt.

Zo krijgen de slachtoffers van misdrijven meer rechten. Zij kúnnen inzage krijgen in het onderzoeksdossier; én zij kunnen de onderzoeksrechter daarna om een extra onderzoek vragen. De procedure zal in elk geval meer dan in het verleden op het slachtoffer worden gericht.

Een tweede besluit gaat over de voorwaardelijke invrijheidstelling van gevangenen. Het besluit om een gevangene voorwaardelijk vrij te laten, zal niet meer door de minister van Justitie worden genomen. Er komen commissies voor de voorwaardelijke invrijheidstelling, die multidisciplinair worden samengesteld. In bepaalde gevallen moet zo'n commissie unaniem beslissen.

Het resterende probleem is de hervorming van de politiediensten. Daarover werd de regering-Dehaene het nog niet eens. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte krijgt nog een adempauze. Er wordt een commissie opgericht voor een efficiëntere politiestructuur, die over zes maanden moet rapporteren.

De Belgische oppositie moppert over allerlei kleinere kwesties, maar is het in grote lijnen eens met wat Dehaene nu aan concrete plannen op tafel heeft gelegd. Alleen Paul Marchal, vader van An en de 'volksheld' uit de 'Witte Mars', is erg ontevreden.

Hij eist dat de mening van de slachtoffers veel zwaarder moet wegen in de beslissing of een gevangene voorwaardelijk vrij komt. Marchal dreigt een nieuwe politieke beweging op te richten, als aan de eisen van de ouders van An & Eefje en Julie & Melissa niet wordt tegemoet gekomen.

Minister van Justitie Stefaan De Clerck en zijn collega van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte wilden Marchal in het BRTN-program De Zevende Dag het recht niet bestrijden om eisen te stellen. Maar zij verzetten zich ertegen dat het slachtoffer op de stoel van de rechter gaat zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden