Nieuws

Belgische overheidsdienst doelwit van grote cyberaanval, waarschijnlijk door China

De Belgische federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken is volgens de krant De Standaard het slachtoffer geworden van hackers die tot diep in het computersysteem wisten binnen te dringen. Volgens de krant gaat het om een cyberaanval waarachter een buitenlandse staat zat, naar alle waarschijnlijkheid China.

Een agent van de Federale Computer Crime Unit in Brussel. Beeld Belga
Een agent van de Federale Computer Crime Unit in Brussel.Beeld Belga

De hackers hadden toegang tot vrijwel alle communicatie en interne bestanden van de overheidsdienst die onder meer de politie, burgerlijke stand, vreemdelingenzaken en organisatie van verkiezingen onder zijn hoede heeft. Extra verontrustend is dat de hackers mogelijk al twee jaar in het systeem konden rondneuzen. De eerste sporen van hun inbraak gaan terug naar het voorjaar van 2019.

Er loopt inmiddels een diepgravend onderzoek naar de cyberinbraak, die volgens de krant als een ‘nationale crisis’ wordt behandeld. Ook andere overheidsdiensten hebben de opdracht gekregen hun verdediging tegen cyberaanvallen flink op te voeren.

Het lek is volgens De Standaard inmiddels gedicht, maar het is nog niet duidelijk wat de hackers allemaal hebben kunnen stelen. Vaststaat dat het om een inbraak van enorme omvang gaat. De hack kwam aan het licht toen de autoriteiten onderzoek deden naar een cyberinbraak in maart, toen een groep hackers die onder de naam Hafnium bekendstaat dankzij een zwakke plek in het Microsoft Exchange-mailsysteem bij een reeks bedrijven wist binnen te dringen.

Ook in Nederland raakten destijds talloze servers van bedrijven geïnfecteerd als gevolg van het lek in Microsoft Exchange. Vooral in de Verenigde Staten was de schade groot.

Bij het Belgische onderzoek bleek dat ook Binnenlandse Zaken was gepenetreerd door hackers die dezelfde techniek gebruikten als de Hafnium-hackers, die volgens Microsoft voor China werken. Helemaal zeker is het niet dat het om Chinese hackers gaat, het zouden volgens De Standaard hackers uit andere landen kunnen zijn die de Hafnium-methoden hebben gekopieerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden