Belgische oud-stafchef pleegt zelfmoord

De voormalige stafchef van de Belgische luchtmacht Jacques Lefebvre heeft zelfmoord gepleegd. Hij was de laatste dagen in opspraak gekomen in het Agusta-schandaal....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Over de inhoud van de brief is niets bekend gemaakt. Lefebvre's naam was dinsdag voor het eerst in het nieuws gekomen vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij twee smeergeldschandalen: de Agusta-affaire en de miljoenen die de Franse vliegtuigbouwer Dassault aan de Vlaamse socialisten zou hebben betaald.

De ex-luchtmachtchef had dinsdagavond zijn intrek genomen in hotel Mayfair aan de chique Louizalaan. Daar werd hij woensdagmorgen door een hotelbediende aangetroffen.

Lefebvre was in de jaren '70 chef van het kabinet van minister van Defensie Paul Vanden Boeynants. In de jaren '80 was hij hoofd van de luchtmacht.

Kort voordat hij in 1989 met pensioen ging, zorgde hij ervoor dat de Franse firma Dassault een fikse opdracht van de Belgische luchtmacht kreeg om de F16-gevechtsvliegtuigen en Mirages van een electronisch afweersysteem te voorzien.

Over die order is nogal wat heibel geweest. Dassault moest het gewenste afweersysteem nog ontwikkelen. België was goedkoper uit geweest als het de order aan de Amerikanen had gegund, die al over een beproefd afweersysteem beschikten. Dassault zou 3,5 miljoen gulden smeergeld aan SP'er Luc Wallyn hebben betaald.

Na zijn pensioen in 1989 werd Lefebvre lobbyist van Europavia Belgium, een dochteronderneming van de Groep Brussel Lambert en de Franse lobbygroep Office Générale de l'Air, waarin onder andere Dassault en Aérospatiale zitten.

De justitie blijkt Lefebvre al een poosje op het spoor te zijn geweest. Een maand geleden werd een huiszoeking bij hem gedaan. Bovendien is hij verhoord door de Luikse officier van justitie Véronique Ancia.

Lefebvre werd niet alleen genoemd vanwege de miljoenen die de SP van Franse zijde gekregen zou hebben, maar ook in verband met de Agusta-affaire. In november 1988 dook zijn naam op in een brief van de Luikse lobbyist Georges Cywie aan Agusta-directeur Baldini.

In die brief schrijft Cywie dat Agusta kennelijk met een ander 'kanaal' in België zaken doet, namelijk luchtmachtchef Jacques Lefebvre. Een tweede getuige is de zakenvriend van de Brusselse advocaat Fons Puelinckx, de Syriër Mohamed Bashi.

Bashi noemt Lefebvre in een document dat de Luikse officier van justitie in handen gevallen is. In dat document zegt Bashi dat Puelinckx met Lefebvre over Agusta onderhandeld heeft.

Puelinckx, in voorarrest wegens de Agusta-smeergeldaffaire, ontkent dit. Volgens hem heeft hij met Lefebvre uitsluitend gepraat over een nieuwe baan die de generaal na zijn pensionering zou kunnen krijgen. Lefebvre ontkende overigens dat hij Puelinckx ooit had ontmoet.

Het dagblad De Standaard onthulde woensdag dat bij de huiszoeking die justitie dezer dagen bij Dassault heeft verricht, een briefwisseling tussen Willy Claes en de Franse vliegtuigfabrikant is gevonden. In de brieven, waarvan sommige door Claes zijn gesigneerd, gaat het over de aankoop van nieuwe legerhelikopters en over de modernisering van de F16's en Mirages.

De Brusselse recherche kan de briefwisseling nog niet naar waarde schatten. 'Misschien vinden we goud, misschien vinden we kiezels', luidt het commentaar van de recherche. Willy Claes acht zich nog altijd 'brandschoon'. In een interview met de Amerikaanse zender CNN merkte hij op, dat het Agusta-schandaal zijn functioneren als secretaris-generaal van de NAVO in geen enkel opzicht hindert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.