Belgische minister vermoedt 'systeem' achter aanhoudende Brusselse rellen

Voor de derde keer in twee weken tijd is Brussel geteisterd door rellen. Zaterdag liep een betoging tegen slavernijpraktijken in Libië uit de hand, toen een dertigtal jongeren zich met stenen en stokken op winkels en auto's stortte. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vermoedt dat er 'een systeem' zit achter de reeks gewelddadigheden.

Leen Vervaeke
Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken van België. Beeld epa
Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken van België.Beeld epa

De rellen van afgelopen zaterdag vonden plaats in de chique Louizalaan, een winkelstraat waar alle dure kledingmerken bijeenzitten. Enkele deelnemers aan een betoging op een nabijgelegen plein trokken naar de winkelstraat en richtten er vernielingen aan. Daarbij werden vijf winkels en tien auto's beschadigd, aldus Het Laatste Nieuws. Één agent raakte zwaargewond.

Uit een eerste analyse van de politie blijkt dat de betogers niet zelf tot geweld overgingen, maar dat de manifestatie geïnfiltreerd was door amokmakers, die uit waren op een vechtpartij. Zaterdag werden zeventig aanwezigen preventief gearresteerd. Daarvan bleven er zondag elf aangehouden, die strafbare feiten zouden hebben gepleegd.

Systeem

Op zich zijn dergelijke geweldsuitbarstingen in Brussel geen ongewoon fenomeen. De Belgische hoofdstad telt, met al zijn internationale instellingen, ieder jaar meer dan 900 betogingen. Daarvan lopen er ieder jaar enkele uit de hand. 'In 99,8 procent van de gevallen slagen we erin dat ordentelijk te laten verlopen', aldus Philippe Close (PS), burgemeester van Brussel. 'In 0,2 procent van de gevallen loopt het verkeerd.'

Maar drie keer oproer in twee weken tijd is ook naar Brusselse normen uitzonderlijk. Minister Jambon vermoedt dat de rellen niet spontaan uitbraken. 'Ik denk dat er een systeem achter zit', zei hij zondag in het debatprogramma De Zevende Dag. 'Als dat zo is, moet dat netwerk blootgelegd en opgerold worden.' De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Jambon zegt te vermoeden dat 'jongeren, vaak van allochtone afkomst' gericht in betogingen infiltreren om amok te kunnen maken. Hij noemt de rellen 'een symptoom van ­dezelfde ziekte als terrorisme'. 'In de achtergestelde wijken van onze steden lopen jongeren rond die zich niet aanpassen aan ons maatschappijmodel en er zich zelfs manu militari tegen keren'.

Straffeloosheid

Volgens veel Vlaamse politici wordt de situatie verergerd door het gevoel van straffeloosheid in Brussel. Vooral na de rellen van twee weken geleden, na de voetbalwedstrijd Ivoorkust-Marokko, kreeg de politie veel kritiek op zijn optreden. Relschoppers konden urenlang hun gang gaan en de politie pakte niemand op. Op basis van beelden werden achteraf wel 26 verdachten geïdentificeerd.

Uit een rapport van de inspectie bleek dat de Brusselse politie het risico op onlusten na de voetbalwedstrijd schromelijk had onderschat en in het algemeen onvoldoende voorbereid is op onverwachte rellen. Maar het grootste pijnpunt is de opdeling van de Brusselse politie in zes politiezones, en de gebrekkige onderlinge samenwerking en communicatie.

Vanuit Vlaanderen wordt al lang gepleit om van de zes politiezones een te maken, maar aan Franstalige zijde zijn alle partijen daar mordicus tegen. Dat heeft meer te maken met machtsverhoudingen dan met inhoudelijke argumenten. In reactie op de rellen heeft de regering nu een onderzoek ingesteld naar mogelijke fusies en samenwerkingsverbanden binnen de Brusselse politie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden