Belgische minister stapt op na kritiek beveiliging luchthaven

De Belgische minister van Mobiliteit Jacqueline Galant is opgestapt na kritiek op haar beveiligingsbeleid. Ze zou ten onrechte hebben verklaard niet op de hoogte te zijn geweest van twee kritische rapporten van de Europese Commissie over de beveiliging van de Brusselse luchthaven. Premier Michel en koning Filip hebben haar ontslag aanvaard.

Redactie
null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Donderdagavond bleek uit een gelekte nota dat Galant wel degelijk op de hoogte was van de Europese kritiek, hoewel ze dat een dag eerder tegenover een Kamercommissie nog ten stelligste had ontkend. Later vrijdag geeft de minister een persconferentie.

Premier Michel had donderdag ook zelf nog verklaard dat de minister en de regering niet geïnformeerd werden over de inhoud van de rapporten. Hij baseerde zich daarbij op informatie van het kabinet van Galant. Uit de gelekte documenten, die door de oppositie waren opgeduikeld, kwam naar voren dat die informatie onjuist zou zijn. De minister zou de op de hoogte zijn geweest van de kritiek, maar naast zich neer hebben gelegd. In de rapporten stond dat de beveiliging op Zaventem onvoldoende op orde was.

Nu is de toon van de premier anders. 'Ik kan niet aanvaarden dat dit element niet ter kennis is gebracht. Ook al heeft de minister mij gezegd dat ze niet op de hoogte was van dit document', aldus Michel op vrijdag. Hij zou degene zijn die Galant ertoe heeft aangezet om haar ontslag in te dienen.

Sereniteit

'Ik heb in overleg met de premier beslist om mijn ambt als minister in te leveren', zei Galant vrijdagmiddag tijdens een persconferentie. 'Ik zet een stap opzij om de sereniteit te laten terugkeren en duidelijkheid te scheppen.'

Galant had harde kritiek op Laurent Ledoux, de ex-topman van de Belgische federale overheidsdienst FOD Mobiliteit. Hij zou verantwoordelijk zijn voor de lekken. 'Ik ben gechoqueerd door het stukje theater dat hij heeft willen opzetten', aldus de minister.

Ledoux heeft eerder deze week zijn ontslag aangeboden. Maar volgens Galant zou hij sindsdien alleen maar op haar val uit zijn geweest. 'Zolang ik geen stap opzij zet, zal hij iedereen meesleuren in zijn geënsceneerde ontslag. Voortwerken in die omstandigheden is onmogelijk. Hij surft mee op de golf van verontwaardiging na de aanslagen.'

Jaqueline Galant Beeld anp
Jaqueline GalantBeeld anp
Laurent Ledoux Beeld belga
Laurent LedouxBeeld belga

Nalatigeid en leugens

Galant zou vrijdagmiddag gehoord worden door de commissie Infrastructuur van de Belgische Kamer. Zij werd beschuldigd van nalatigheid en leugens na het uitlekken van de rapporten. Of dat verhoor na het opstappen van Galant nog doorgaat, is nog onduidelijk.

Of het aftreden van Galant voldoende is om het kabinet te vrijwaren, zal moeten blijken. Vooral oppositiepartijen vinden dat ook Michel en minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken zich moeten verantwoorden. 'De vraagtekens over de veiligheid blijven', zegt fractieleider Kristof Calvo van Groen/Ecolo. 'We hopen dat dit ontslag het begin van meer transparantie kan zijn.'

Op 22 maart gingen het vliegveld Zaventem in Brussel twee bommen af. Ook ontplofte er een bom in een metrostation in het centrum van de Belgische hoofdstad. Bij de aanslagen kwamen 32 mensen om het leven en vielen meer dan driehonderd gewonden.

Jacqueline Galant Beeld belga
Jacqueline GalantBeeld belga

Ontslag

Daags na de aanslagen hadden minister van Justitie Koen Geens en Jan Jambon van Binnenlandse Zaken en Veiligheid hun ontslag aangeboden. Dat weigerde Michel toen. Nu is de situatie anders, omdat Galant het kabinet verkeerd geïnformeerd heeft, aldus politiek analisten.

Galant is de tweede partijgenoot die de federale regering verlaat. Eerder vertrok Hervé Jamar als minister voor Begroting om gouverneur van Luik te worden. Wie Galant moet gaan opvolgen, is nog niet duidelijk.

Jan Jambon Beeld belga
Jan JambonBeeld belga
Premier Charles Michel. Beeld afp
Premier Charles Michel.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden