Belgische militairen blijven kerncentrales langer beveiligen

Belgische militairen blijven de kerncentrales in Doel en Tihange beveiligen. De ministerraad besloot de inzet van het leger vrijdag met drie maanden te verlengen, aangezien de veiligheidssituatie onveranderd is gebleven. Het dreigingsniveau in België is nog altijd 3, op een schaal van 4.

De Belgische kernreactor Tihange 2.Beeld anp

De regering besloot in maart de bewaking bij de twee nucleaire centrales in België op te schroeven, waarvoor 140 militairen werden aangewezen. Dit is eigenlijk een taak van de federale politie, maar omdat de afdeling die dit moet doen nog moest worden opgezet werden militairen ingezet.

Kernreactor opnieuw opgestart

De Belgische kernreactor Tihange 2 werd donderdagavond opnieuw opgestart, nadat de centrale een kleine week eerder automatisch was stilgevallen. Het opnieuw opstarten was meerdere keren uitgesteld.

Onderzoek wees deze week uit dat het probleem werd veroorzaakt door een defect van een elektrische motor die gekoppeld is aan een stoomturbine in het niet-nucleaire gedeelte van de reactor. Volgens een woordvoerder is de centrale inmiddels 'in alle veiligheid opgestart, zoals altijd'.

De Belgische kernreactor Tihange 2 is sinds donderdagavond 22.56 uur weer aangesloten op het netwerk.Beeld anp

Sluiten

Er zijn regelmatig technische problemen bij de kernreactoren in België. Dat heeft bij de buurlanden Nederland en Duitsland vragen opgeroepen over de veiligheid van deze centrales. Duitsland en Luxemburg hebben de Belgische regering opgeroepen om de kerncentrales in Doel en Tihange te sluiten. De Tweede Kamer wil dat het Nederlandse kabinet zich daarbij aansluit, maar minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ziet daar vooralsnog geen aanleiding toe.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) kondigde eerder deze week een onderzoek aan naar de manier waarop Nederland met zijn buurlanden samenwerkt om incidenten bij kerncentrales te voorkomen en te beheersen. Zo wordt onder andere bekeken hoe Nederland en België elkaar betrekken bij de besluitvorming over en toezicht op de centrales en welke informatie wordt uitgewisseld. De OVV zegt zich al geruime tijd zorgen te maken over de veiligheid van de centrales vanwege een aantal incidenten.

In totaal telt België zeven kernreactoren, vier in Doel en drie in Tihange, ruim 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht.

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta riep deze week de hulp in van de Tweede Kamer om het kabinet alsnog te bewegen tot het verschaffen van financiële hulp voor hun kerncentrale. In een brief aan de parlementsleden schrijft het in problemen verkerende energiebedrijf dat financiële waarborgen nodig zijn om kerncentrale in Borssele op een veilige manier in bedrijf te houden.

Scheurtjesreactoren, hoe lang nog?

Bewoners en bestuurders in grensregio's van Limburg, Brabant en Zeeland maken zich steeds meer zorgen over de veiligheid van de Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Lees hier de reportage (+)

Wonen tussen demonen Pal onder de koeltorens van de kerncentrale bij Doel wonen Jerôme en Jeanne; de jodiumpillen die ze van overheidswege kregen, liggen ergens binnen. Lees hier de verslaggeverscolumn van Toine Heijmans (+)

De overheid hoeft niet financieel bij te springen om de kerncentrale in Borssele operationeel te houden. Dat concludeerde minister Kamp van Economische Zaken onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden