Belgische media reageren verbitterd op Nederlandse ?staatsgreep? bij Fortis

Vlaamse en Waalse kranten gaan tekeer over ‘stuitende’ optreden Nederland...

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

BRUSSEL De Belgische media spuwden dit weekeinde hun gal over de manier waarop Nederland voor 16,8 miljard euro de gezonde delen van Fortis heeft opgekocht. ‘Ronduit stuitend’, noemt het financieel-economische dagblad De Tijd deze prijs. ‘Zeker omdat de hele portefeuille vergiftigde kredieten in België is achtergebleven.’ Het hoofdcommentaar van de Waalse krant L’Echo: ‘Deze praktijken doen denken aan de laatste dagen van de uitverkoop’.

De Vlaamse en Franstalige kranten stellen unaniem dat premier Balkenende en minister Bos van Financiën België goed te grazen hebben genomen. ‘Nederland heeft snel de winst gezien die het uit een België op zijn knieën en een bloedeloos Fortis kon trekken’, stelt het Waalse dagblad L’Echo.

De Morgen kopte zaterdag ‘Fortis ontmanteld. Hoe Nederland België uitkocht voor een prikje’. Volgens De Morgen was de beroerde financiële situatie van Fortis ‘de gedroomde hefboom’ voor Nederland.

De Standaard haalt Belgische betrokkenen aan die zeggen dat ze vorige week tijdens de onderhandelingen over de opsplitsing van Fortis ruw in de hoek zijn geduwd door Bos en Balkenende. ‘Het is duidelijk dat Nederland revanche neemt na de brutale overval van Fortis, Santander en RBS op de Nederlandse banktrots ABN Amro vorig jaar’, aldus De Standaard.

Ook De Tijd schrijft in het hoofdcommentaar dat ‘Nederland niet zou rusten voor het ABN Amro in handen kreeg’. De zakenkrant beschuldigt Nederland ervan weggeslopen te zijn als een dief in de nacht, zonder verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeerde beleggingen van Fortis.

De conclusie van minister Bos vrijdagavond dat ‘de gezonde delen’ van Fortis naar Nederland waren gehaald om die te vrijwaren van het ‘besmettingsgevaar’ van de slechte Belgische Fortis-poot, schiet de Belgische media ook in het verkeerde keelgat. ‘Een dodelijke opmerking’, schrijft Le Soir.

De Vlaamse en Franstalige kranten nemen daarnaast ook de leiding van Fortis op de korrel. Al langer vragen oppositiepartijen om een parlementair onderzoek. De Europese ambities van Fortis zijn uiteengespat, concluderen de kranten. Wat in België overblijft is ‘een regionaal bank-verzekeraartje’, jammert De Tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden