Belgische koning weigert ontslag premier

De koning heeft inmiddels een Waal, een Brusselaar en een Duitstalige politicus aangewezen als bemiddelaar.

Van onze correspondent Bart Dirks

De minister-president van de Duitstalige Gemeenschap, Karl-Heinz Lambertz, lid van de Parti Socialiste (PS) is lid van het trio. Daarnaast gaat het om twee Ministers van Staat: de Franstalige christen-democraat Raymond Langendries (CDH), oud-Kamervoorzitter, en de Frantalige liberaal François-Xavier de Donnea (MR), voormalig minister-president van het Brussels hoofdstedelijk gewest.

Daarmee lijkt de koning de verantwoordelijkheid voor een uitweg uit de crisis te verdelen onder de gemeenschappen: een Vlaming (Leterme) blijft premier, terwijl een Waal, Brusselaar en een Duitstalige een oplossing moeten aanreiken voor de vastgelopen onderhandelingen over een staatshervorming.

(tekst loopt door onder video)
]]>

Instemming
Partijvoorzitter Marianne Thyssen van Letermes CD&V heeft instemmend gereageerd op het voorstel. De bal ligt volgens haar nu in het kamp van de Franstaligen. Voor eind juli moeten er garanties zijn voor de dialoog weer wordt opgestart. Tot die tijd zal de ministerraad zich alleen met de ‘noodzakelijke continuïteit’ bezighouden, aldus Thyssen.

Vice-premier Joëlle Milquet van de Franstalige christen-democraten is ook tevreden over de opdracht aan het trio. 'Het hoeft geen definitief verslag te zijn, het kan ook om een voorlopig verslag gaan', zeg ze over hun opdracht. 'Sereniteit is nu nodig. We moeten niet van crisis naar crisis blijven gaan.'

Blij
Milquet is blij dat de regering-Leterme aanblijft: 'Er is een economische crisis. Het leven is niet zo gemakkelijk dus moeten we aan de mensen denken. De koning heeft aan de regering-Leterme gevraagd de slaagkansen van de opdracht maximaal te bevorderen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden