Belgische koning voert druk op politici op

Koning Albert II wil dat er snel een nieuwe Belgische regering komt. Hij heeft donderdag aan Yves Leterme gevraagd om formateur te blijven. Leterme gaat waarschijnlijk niet voor dinsdag weer onderhandelen. De partijen spraken een ‘afkoelingsperiode’ af...

Van onze correspondent Bart Dirks

De koning wil een snelle oplossing ‘in het belang van de welvaart van alle burgers van ons land, van de geloofwaardigheid van België en zijn noodzakelijke cohesie’, zo meldt het paleis in een verklaring.

Dit weekend ontbiedt Albert II ook de voorzitters van Kamer en Senaat om te kijken hoe er bruggen over de taalgrens kunnen worden geslagen. De tegenstellingen over hoe het inhoudelijk verder moet, blijven nog groot. De Franstalige politici vinden dat er niet meer gesproken kan worden over een staatshervorming, maar de Vlaamse partijen blijven volharden in die eis.

Groot aantal punten eens
Wel waren de onderhandelaars het voor de crisis woensdag al op een groot aantal punten eens geworden, zoals over migratie en justitie. Een zwaar onderhandelingspunt wordt nog de begroting.

Het lijkt er op dat een uitweg voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) niet langer deel uitmaakt van een regeerakkoord. De noodprocedure die de Franstalige partijen in gang hebben gezet na de stemming woensdag, stellen de verdere parlementaire behandeling voor maanden uit.

Partijvoorzitter Elio Di rupo van de Parti Socialiste vindt dat de onderhandelingen tussen de christen-democraten en liberalen niet meer verder mogen gaan. Het steekt hem dat de Vlamingen eenzijdig hebben gestemd over BHV. ‘Hier probeert men de zaken op te lappen alsof het louter een technische daad was’, aldus Di Rupo. ‘Maar wat gaan we morgen doen? Gaan we door de knieën gaan omdat de Vlamingen ons willen domineren?’

Graffiti
Onbekenden hebben in de nacht van woensdag op donderdag het Vlaams parlement in Brussel beklad met leuzen als ‘BHV blijft of België is zijn volk kwijt’ en ‘Les flamands dehors’ (de Vlamingen eruit). De graffiti is inmiddels weer verwijderd.

In België is de crisis rond de vorming van een nieuw kabinet compleet. Wat is volgens u de beste oplossing op dit moment?
Wonden likken en opnieuw onderhandelen
Nieuwe verkiezingen uitschrijven
Land opsplitsen in Wallonië en Vlaanderen
stuur op tussenstand

Franstalige parlementariërs verlaten woensdagmiddag in Brussel het parlement voorafgaand aan de stemming over de omstreden splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. (AFP) Beeld AFP
Franstalige parlementariërs verlaten woensdagmiddag in Brussel het parlement voorafgaand aan de stemming over de omstreden splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden