Update

Belgische koning treedt af om leeftijd en gezondheid

De 79-jarige koning Albert II van België zal op 21 juli zijn koningsschap neerleggen ten gunste van zijn zoon Filip (53). Dat heeft hij zojuist bekendgemaakt in een toespraak die op de vier grote tv-zenders en radiostations van België werd uitgezonden.

Koning Albert II tijdens zijn toespraak.Beeld REUTERS

'Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot uw allen', zo begon de koning zijn toespraak. 'Ik stel vast dat mijn leeftijd en gezondheid het niet meer toelaten om mijn ambt te vervullen zoals ik dat zou willen. Het is een kwestie van reglementair respect voor de instellingen. 'Het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen. Ik stel vast dat prins Philip goed is voorbereid om het het koningsschap over te nemen.'

Di Rupo
Premier Elio Di Rupo drukte na de toespraak van de koning namens de regering zijn respect uit voor de beslissing van Albert II om af te treden. Hij sprak van grote dankbaarheid voor het engagement van Albert II ten dienste van de Belgen. Di Rupo zei dat het koningschap van Albert II werd gekenmerkt door 'oprechte interesse' voor de Belgische burgers. 'Ook al was prins Albert bij zijn geboorte niet voorbestemd om onze koning te worden, met zijn enthousiasme, empathie, humor en intelligentie is hij het ten volle geworden', zei de premier.

Na het aftreden van koningin Beatrix in april in ons land werd veel gesuggereerd dat Albert II haar voorbeeld snel zou volgen. Albert II volgde zijn broer Boudewijn op die 31 juli 1993 in Spanje overleed. Albert besteeg de troon officieel op 9 augustus dat jaar.

Speculatie
Al langer werd er gespeculeerd over het aftreden van Albert. Zo schreef Le Soir-hoofdredactrice Béatrice Delvaux half mei dat hij op 21 juli zal aftreden - of in elk geval deze zomer. 21 juli is de datum die door meer media wordt genoemd als de datum dat Albert afstand zal doen van de troon. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af. Albert II zou op deze nationale feestdag zijn ambt neerleggen en plaatsmaken voor Filip.

Filip is getrouwd met prinses Mathilde. Samen hebben ze vier kinderen. Hun oudste is prinses Elisabeth, die in oktober 12 jaar wordt. Koning Albert is getrouwd met koningin Paola. Zij hebben naast Filip nog twee kinderen: prinses Astrid en prins Laurent.

Koning Albert IIBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden