Nieuws Koning Albert II

Belgische koning Albert II stemt alsnog in met dna-test voor ‘buitenechtelijke dochter’

Het voormalige staatshoofd van België, koning Albert II, is toch bereid een dna-test te doen. Die moet duidelijk maken of hij de vader is van de kunstenares Delphine Boël. De resultaten blijven voorlopig wel geheim.

Koning Albert II Beeld EPA

Eerder deze maand besliste het Brusselse hof van beroep dat Albert II een dwangsom van vijfduizend euro per dag moest afstaan, als hij bleef weigeren dna af te staan. Vandaag laat zijn advocaat Alain Berenboom weten dat hij alsnog akkoord gaat. De resultaten moeten wel geheim blijven tot er een nieuwe beslissing valt bij het gerecht.

De 50-jarige Delphine Boël strijdt al jaren om erkenning door Albert. De toenmalige prins zou tussen 1966 en 1984 een geheime relatie hebben gehad met Delphines moeder, barones Sybille de Selys Longchamps. De barones was op dat moment getrouwd met de schatrijke industrieel Jacques Boël. Delphine werd binnen dat huwelijk geboren, en was voor de wet dus diens dochter. Toch zou Albert haar hele jeugd aanwezig zijn geweest, vertelde Delphine later. Ze noemde hem ‘Papillon’.

Zelfs nadat Albert zich weer met zijn vrouw, koningin Paola, had verzoend, bleef de koning contact houden met De Selys. Pas in 1999, toen een journalist onthulde dat Delphine zijn dochter was, stopte hij daarmee. In zijn kerstboodschap dat jaar verwees de koning naar een huwelijkscrisis, die hij en Paola hadden overwonnen en die ze achter zich wilden laten. Achter de schermen ontkende Albert tegenover Delphine dat hij haar vader was en zei hij niets meer van haar te willen horen.

Kunstwerken

Gekwetst zocht Delphine de publiciteit op met provocatieve kunstwerken vol Belgische vlaggen. In 2013 spande ze een rechtszaak aan om het wettelijke vaderschap van Jacques Boël te betwisten en het biologische vaderschap van koning Albert vast te stellen. Een dna-test wees in dat jaar uit dat er geen verwantschap was tussen Jacques Boël en Delphine.

Boël zelf heeft altijd stellig gezegd dat het haar niet om het geld te doen is. Toch kan zij, als ze de biologische dochter blijkt van Albert, een achtste deel van de erfenis opeisen.  Ook kan ze haar vaders naam aannemen, de titel van prinses dragen en erfgenaam worden. Aanspraken maken op de troon kan ze echter niet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden