Belgische kernreactoren weer opgestart

De twee Belgische kernreactoren die sinds de zomer van 2012 stillagen, kunnen weer worden opgestart. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) vrijdag besloten. De veiligheid is gegarandeerd, aldus topman Jan Bens.

De centrale bij Tihange Beeld REUTERS
De centrale bij TihangeBeeld REUTERS

De reactoren van Doel, net over de Nederlandse grens richting Antwerpen, en van Tihange, circa 40 kilometer van Maastricht, werden stilgelegd nadat bij een routinecontrole scheurtjes waren aangetroffen in de wand van de reactor.

Na onderzoek is gebleken dat de scheurtjes eigenlijk zogeheten waterstofvlokken zijn. Die zijn ontstaan tijdens het gieten van het reactorvat. Deze vlokken tasten de weerstand en structuur van de wand niet aan. Er is dus geen gevaar voor lekken (geweest) en alles is veilig, aldus het FANC.

'Wij zijn er 100 procent van overtuigd dat het de waterstofvlokken waren', aldus Bens. De reactorvaten werden in de jaren zeventig gemaakt door het inmiddels failliette Nederlandse bedrijf Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Juridische stappen zijn onmogelijk.

Naar verwachting duurt het 2 tot 3 weken voordat de reactoren helemaal operationeel zijn en weer stroom leveren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden