Belgische kerncentrales onveiliger

Belgische kerncentrales zijn de afgelopen anderhalf jaar onveiliger geworden. Het aantal geconstateerde ‘afwijkingen’ is in een jaar tijd verdubbeld, meldden Belgische kranten zaterdag op basis van het jaarverslag van het nucleaire inspectieorgaan....

ANP

In de jaren tussen 2001 en 2004 deden zich in totaal jaarlijks tussen de zeven en negen afwijkingen voor in de zeven Belgische centrales; in 2005 waren dat er met zeventien ineens twee keer zo veel. Die trend zette zich door in de eerste vier maanden van dit jaar, met al acht afwijkingen. Een ‘afwijking’ is de minst ernstige categorie van tekortkomingen in het Belgische veiligheidssysteem.

In een centrale deed zich vorig jaar een incident voor, een zwaardere probleemcategorie. ‘De schakelrelais in de borden van de nooddiesels bleken verkeerd afgeregeld, wat in geval van een ongeval had kunnen leiden tot het falen van meerdere ventilatiesystemen alsook van een van de zes nooddiesels van de centrale’, meldde de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael het parlement onlangs.

De Belgische nucleaire waakhond hanteert het internationale veiligheidssysteem met acht categoriën tekortkomingen. ‘Afwijkingen’ zijn de minst ernstige, gevolgd door ‘incidenten’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden