Belgische justitie vindt lichamen van An en Eefje

Na een week van intensief graaf- en speurwerk heeft de Belgische justitie dinsdag bij de woning van Marc Dutroux in Jumet de stoffelijke resten van de verdwenen meisjes An Marchal en Eefje Lambrecks gevonden....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Daarmee hebben de speuractiviteiten in Jumet, nabij Charleroi, dan toch de macabere ontknoping gekregen waarop Dutroux een week geleden al had gezinspeeld. Want het was de kinderontvoerder zelf die vorige week maandagavond enkele plaatsen aanwees waar mogelijk iets verborgen was dat justitie zou interesseren.

Ondanks de grootscheepse zoekactie in Jumet werd dagenlang niets gevonden. Daardoor begon justitie steeds meer te twijfelen aan het waarheidsgehalte van Dutroux' verklaringen. Gisteren, op de laatste dag die gepland was voor het graafwerk in Jumet, bleek dat Dutroux toch de gruwelijke waarheid had gesproken.

De speurders, onder wie ook de Nederlandse luitenant Harry Jongen (bijgenaamd 'De Neus'), stuitten onder een afgebroken loods op menselijke beenderen.

Na die macabere ontdekking kondigde het parket in Neufchâteau - dat het onderzoek naar de bende van Dutroux leidt - een informatiestop af. Maar gisteravond bevestigde procureur des konings Michel Bourlet dat de stoffelijke resten van An Marchal en Eefje Lambrecks zijn. Kort daarvoor had hij de ouders van de twee meisjes op de hoogte gesteld. Premier Dehaene heeft zijn medeleven betuigd.

An Marchal en Eefje Lambrecks verdwenen vorig jaar augustus spoorloos in Oostende. Ze waren toen 17 en 19 jaar oud. Uitgebreide zoekacties van rijkswacht, politie en justitie leverden niets op.

Pas toen vorige maand Marc Dutroux werd opgepakt wegens de ontvoering en verkrachting van twee andere meisjes - Sabine en Laetitia, die levend werden bevrijd uit het 'gruwelhuis' in Marcinelle - kregen de ouders van An en Eefje weer hoop. Dutroux bekende na zijn arrestatie dat hij ook An en Eefje had ontvoerd.

Hij suggereerde dat de meisjes nog in leven waren. Het parket in Neufchâteau sloot niet uit dat An en Eefje in de prostitutie waren beland en stuurde speurders naar het buitenland.

Gisteren bleek dat An en Eefje hetzelfde lot hebben ondergaan als Julie en Mélissa, wier lijken ruim twee weken geleden werden opgegraven bij een huis van Dutroux in Sars-la-Buissière.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden