Belgische justitie aangeklaagd tijdens hoorzittingen parlementaire commissie; Parket nam vermissing Marokkaans meisje niet serieus

De Brusselse justitie blijkt het na de vermissing van het 9-jarige Marokkaanse Loubna Benaïssa op 5 augustus 1992 niet nodig gevonden te hebben om de zaak serieus te onderzoeken....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De familie Benaïssa werd zaterdag gehoord door de commissie-Dutroux - een parlementaire onderzoekscommissie. Zusje Nabila Benaïssa legde getuigenis af. 'Wij hebben niets. En jullie, hebben jullie iets?', was haar telkens geantwoord als zij bij de politie kwam vragen om nieuws over Loubna.

Volgens Nabila logen de onderzoekers haar maar wat voor, wanneer ze zeiden: 'Wij hebben al het mogelijke gedaan. We staan met de rug tegen de muur. Wij wachten op nieuwe elementen.' Kortom, politie en justitie pakten het onderzoek naar het verdwenen meisje niet serieus aan.

De Benaïssa's willen de commissie-Dutroux meer informatie verstrekken over de manier waarop zij door de politie en justitie bejegend zijn. Maar net als de ouders van Julie en Melissa geven zij er de voorkeur aan achter gesloten deuren te getuigen.

Zaterdag werd slechts duidelijk dat de justitie de verdwijning van Loubna niet serieus had aangepakt. De advocaat van de familie gispte het gerecht, omdat het de opsporing van Loubna formeel gesaboteerd heeft. Zo waren er in de auto van een verdachte (en tevens informant van de politie) bloedsporen aangetroffen. Zij zijn niet geanalyseerd.

Bovendien werd de Marokkaanse familie tot augustus 1996 afgeraden om een advocaat in de arm te nemen. Het zou trouwens een probleem zijn geweest. Want vader Benaïssa is het Frans nauwelijks machtig en zijn dochter Nabila - thans de woordvoerster van de familie - was in 1992 pas veertien jaar.

In het gerechtelijke dossier over Loubna zijn volgens de advocaat tal van hiaten. Arnouts hierover zaterdag: 'Afzonderlijk beschouwd lijken die hiaten grove nalatigheden. Maar het geheel overziend moeten we vrezen dat er een duidelijke onwil bestond om verder te gaan.' Arnouts eist nu dat de commissie-Dutroux de feiten aan het licht zal brengen.

Ook Jean Lambrecks, de vader van het vermoorde Hasseltse meisje Eefje, werd zaterdag door de commissie-Dutroux gehoord. Lambrecks had evenmin zin in een openbare getuigenis. Hij bevestigde de verklaring van Pol Marchal dat de verdwijning van An en Eefje op 23 augustus 1995 in Oostende de eerste tien dagen niet serieus was genomen.

Vorige week vrijdag had Marchal het parket van Brugge zwaar geattaqueerd over de laconieke manier waarop met de vermissing van zijn dochter was omgesprongen. Marchal: 'Ik kreeg te horen dat ik maar beter geen affiches kon verspreiden. Binnen een week is An terug en dan moet ze leven met het feit dat haar foto aan elke paal hangt.'

Jean Lambrecks onthield zich van kritiek op de justitie van Brugge. In tegenstelling tot Pol Marchal had hij kopieën gekregen van het dossier over zijn vermiste dochter. Hij had overigens wel de kopieerkosten moeten betalen: bijna tweeduizend gulden.

De derde getuige zaterdag was Francis Brichet, wiens dochter Elisabeth op 20 december 1989 op 12-jarige leeftijd in Namen verdween. Sinds de verdwijning van zijn dochter heeft Brichet uitgerekend drie keer contact gehad met het gerecht in Namen: de eerste keer voor een proces-verbaal en twee keer - op eigen verzoek - met de onderzoeksrechter.

Brichets advocaat heeft aangekondigd de Belgische staat voor het Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg aan te klagen voor de blunders van de justitie.

Francis Brichet heeft de hoop dat zijn dochter nog leeft niet opgegeven: 'Zelfs als ze nu in de prostitutie zit - ik wacht op een telefoontje en ik zal gelukkig zijn als ik haar terugzie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden