Belgische haatprediker voorziet pedofiele tijden

Bij de eerste grote Belgische zoektocht naar terroristen ontkwam een van de belangrijkste verdachten: sheik Bassam Ayachi. Al sinds 1992 predikt hij haat in Brussel, maar juist nu was hij niet thuis....

Bart Dirks

Vrouwen weigert hij de hand te schudden (‘ik weet wat voor verleidsters jullie zijn’) en toen de Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy op scholen en in overheidsgebouwen hoofddoeken verbood, publiceerde hij in 2004 op internet een dreigbrief getiteld ‘Wanneer de dood mooi wordt’.

Maar toen de Belgische justitie sheik Bassam Ayachi (60) donderdagochtend voor ondervraging van zijn bed wilde lichten, was de ‘haatprediker’ niet thuis. Het was een domper voor de eerste concrete stap in het ‘actieplan radicalisme’, dat de Belgische regering in maart 2005 afkondigde. Ayachi Bassam en zijn zoon Abdelrahmane zouden op vakantie zijn in Syrië.

De Franse Syriër kwam in 1992 naar Brussel toen hij als restauranthouder in het Franse Aix-en-Provence de schuldeisers niet meer van zich af kon houden. Hij werd meteen actief in een moskee in Sint-Jans Molenbeek (de Brusselse gemeente bijgenaamd ‘Klein Marokko’) en begon daar haatpreken te houden tegen joden, homo’s en het Westen.

In 1994 richtte hij de stichting Jeunesse Bruxelloise Sans Frontières op, die jongens ‘spelenderwijs’ islamwaarden wil meegeven. In de Ardennen hield de Belgische Staatsveiligheid een militaristisch scoutskamp in het oog, maar constateerde geen strafbare feiten.

De Franse Syriër opende in 1997 het Centre Islamique Belge (CIB) in Molenbeek. Volgens justitie werd het een broeinest van extremisme. De sheik sloot er voor veel geld huwelijken, en maakte illegalen wijs dat ze daarmee ook een verblijfsstatus zouden krijgen. Een echtpaar dat er huwde, trok in 2001 naar Afghanistan en pleegde een zelfmoordaanslag op de oppositieleider Massoed van de Noordelijke Alliantie.

Ook raakte het centrum volgens Justitieminister Onkelinkx in opspraak wegens duivelsuitdrijvingen, religieuze geneeskunde, bendevorming, mensenhandel, oplichting, het aanzetten tot haat en misdrijven. Op internet maakte hij en zijn zoon de Israëlische oud-minister David Levy uit voor Hitler.

‘Ons centrum is geen poort naar Afghanistan en banden met Al Qa’ida hebben we niet’, zei Bassam Ayachi echter vorig jaar tegen een journaliste van Het Nieuwsblad, die zich voordeed als studente. Hij achtte niet zichzelf een extremist, maar juist de geloofsgenoten die vinden dat moslima’s zonder hoofddoek over straat kunnen en die vinden dat een islamitische staat zonder islamitische wetgeving kan. ‘Kortom, iemand die nieuwe, westerse noties geef aan de islam.’

Het Westen kan hem niet bekoren. Vroeg of laat zouden Europeanen pedofilie toelaten. ‘Want homoseksualiteit is niet meer uit den boze in Europa. Binnen dertig jaar zal ook de strijd tegen kindermisbruik afnemen en krijgen pedofielen vrij spel, net als homo’s.’

Europeanen laten zich volgens Bassam Ayachi leiden door natuurlijke wetten, waar dieren ook ‘om de haverklap’ incest plegen. ‘Moeten we dan ook zoals de beesten worden: broer bekruipt zus, zoon bespringt moeder? Mooi is dat.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden