Belgische Generale Bank gaat op jacht naar CLBN

De Generale Bank, de grootste bank van België, aast op de overname van een Nederlandse bank. Vorig jaar greep de G-bank naast Van Lanschot Bankiers....

Van onze correspondent

Peter de Graaf

BRUSSEL

Bestuursvoorzitter Ferdinand Chaffart moet echter tot zijn spijt bekennen dat de noodlijdende Franse staatsbank nog geen concreet signaal heeft gegeven dat de Nederlandse dochter in de etalage staat. Ook niet toen de G-bank daar discreet naar informeerde. 'Maar toen we geruchten daarover in de markt hoorden, hebben we onmiddellijk onze interesse getoond', verklaarde hij gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers.

Chaffart gaat er blijkbaar vanuit: wat niet is, kan nog komen. En, zo onderstreept hij, het is altijd beter dat de bankwereld bijtijds op de hoogte is van de interesse. Wellicht brengt dat Credit Lyonnais nog op een idee. In bankkringen wordt al langer gesuggereerd dat de Franse staatsbank haar Nederlandse dochter zal verkopen om de eigen financiële putten te helpen dempen.

'Nederland is prioritair voor ons', zegt Chaffart. De Generale Bank ziet de penetratie van het noordelijke buurland als wenselijke 'uitbreiding van de thuismarkt'. De bank heeft zelf al vier bankkantoren geopend in Maastricht, Breda, Eindhoven en Utrecht (die overigens verlieslijdend zijn). Dit jaar zijn nog een paar openingen gepland. 'Maar we hopen dat we een bestaand netwerk kunnen overnemen. Want dat gaat vlugger', aldus Chaffart.

De G-bank was vorig jaar kandidaat voor de overname van Van Lanschot Bankiers. Maar de Nederlandse banken hadden de rangen bijtijds gesloten, en de Belgische bank had het nakijken. Jammer maar helaas, oordeelt Chaffart. De bestuursvoorzitter van de G-bank stelt zelfs dat Van Lanschot uiteindelijk beter af is in Nederlandse handen.

Zoals het voor Nederlandse banken moeilijk is om de Belgische markt te veroveren, geldt dat andersom ook voor Belgische banken op de Nederlandse markt. ING zag enige jaren geleden een poging tot overname van Bank Brussel Lambert (BBL) jammerlijk mislukken en lonkte onlangs tevergeefs naar samenwerking met De Postcheque.

Eerder strandde ook de samenwerking tussen Generale Bank en Amro Bank al op te grote cultuurverschillen. In 1993 verkocht de G-bank haar aandelenpakket in de Nederlandse bank, waarop een 'meerwaarde' van 2 miljard frank (110 miljoen gulden) werd geboekt.

In het geval dat CLBN te koop wordt aangeboden, zullen echter ook andere banken belangstelling hebben. In bankkringen worden onder andere ING Bank en VSB genoemd.

De winst van de G-bank steeg vorig jaar met 9 procent tot 12,6 miljard frank (693 miljoen gulden).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.