Belgische formateur dient ontslag in

De Belgische formateur Yves Leterme heeft zaterdag zijn ontslag ingediend bij koning Albert II. Het ontslag is aanvaard.

‘Het is helaas niet gelukt om zijn moeilijke opdracht te vervullen’, zei Leterme na zijn bezoek aan de koning. ‘Ik heb moeten vaststellen dat geen klare afspraken konden worden gemaakt met alle partijen. Doorgaan zonder klare afspraken leek mij niet serieus.’

De koning benoemt binnenkort waarschijnlijk een nieuwe formateur. Ingewijden rond de Wetstraat (het Belgische Binnenhof) verwachten dat het CDH wordt ingeruild voor een andere Waalse partij. Mogelijk zou de Waalse groene partij Ecolo dan toetreden tot de beoogde coalitie van christendemocraten en liberalen.De voortslepende formatie duurt al 174 dagen, een Belgisch record en bijna een Europees record.

Premier
De Vlaamse christendemocraten van de CD&V willen niet in een Belgische regering stappen als hun voorman Yves Leterme geen premier wordt. Dat heeft CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen zaterdag gezegd, kort nadat Leterme zijn ontslag had ingediend.

Vandeurzen meent dat de Waalse christendemocraten van de CDH verantwoordelijk zijn voor het mislukken van de communautaire gesprekken.

Vastgelopen
De kabinetsformatie in België was zaterdag weer vastgelopen nadat formateur Leterme de vier beoogde coalitiepartijen een ultiem voorstel gedaan dat ‘te nemen of te laten’ was. Dat vereist dat bij de staatshervorming alles bespreekbaar is. Bovendien zouden de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer bevoegdheden krijgen bij de belastingen.

De Waalse christendemocratische partij CDH weigerde zaterdag akkoord te gaan.Leidster Joëlle Milquet van CDH had al de bijnaam ‘Madame Non’. Ze wees al eerder voorstellen af voor staatshervormingen.

De liberale partijen MR en Open VLD stemden wel in, net als Letermes eigen partij CD & V.

Koning
De formatie was al enkele malen eerder vastgelopen. In de zomer heeft zelfs de koning even de formatie overgenomen. Ook de parlementsvoorzitter heeft een tijdje de onderhandelingen geleid.

De Vlamingen en Walen denken vrijwel tegengesteld over de bevoegdheden van de deelstaten. De Vlamingen willen meer bevoegdheden voor hun regio. Walen willen dat niet. Reden is dat de Vlamingen jaarlijks miljarden euro's steun betalen aan de Walen.

Republiek
Vlaams-nationalistische partijen als Vlaams Belang en N-VA willen een republiek uitroepen.

De spanningen tussen de Nederlands- en Franstaligen leidden al tot een tegenbeweging. Zo gingen half november 35.000 mensen de straat op voor een Mars van de Eenheid. In Brussel hangt de Belgische driekleur (zwart-geel-rood) uit honderden ramen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden