Belgische boeren dreigen met acties

Belgische boeren, die ontevreden zijn over onder meer de prijs van melk en varkensvlees, plannen net als hun Franse collega's acties. Dit laat landbouworganisatie Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weten. Ze nemen voorlopig geen genoegen met de oplossingen die landbouwminister Willy Borsus in het vooruitzicht stelt.

Boze Franse boeren blokkeerden alle doorgaande wegen richting de Middellandse Zee. Beeld anp
Boze Franse boeren blokkeerden alle doorgaande wegen richting de Middellandse Zee.Beeld anp

De landbouwers zijn ontevreden over de prijzen die ze krijgen voor hun producten. 'En bij ons liggen de prijzen dan nog lager, zodat we er nog slechter aan toe zijn', is te horen bij het Boerensyndicaat. 'Met deze voorwaarden heeft niemand nog zin om verder te werken.'

De melkboeren eisen van de zuivelindustrie een kostendekkende minimumprijs voor melk.

In Frankrijk blokkeren de landbouwers al dagenlang belangrijke wegen, met een verstoord vakantieverkeer tot gevolg.

De Waalse boeren verzamelen vanavond al in de stad Ollignies, waar mogelijk onmiddellijk zal worden begonnen met actievoeren.

Ook in Vlaanderen wordt vanavond vergaderd over acties, die wellicht morgen zullen starten. 'Eerdere acties waren onder meer gericht tegen warenhuizen, maar nu zullen we breder gaan', stelt het Boerensyndicaat. Of er wegen worden geblokkeerd is voorlopig niet duidelijk, 'maar het is niet de bedoeling de mensen te gijzelen', verzekeren de landbouwers.

Franse voorstellen

Volgens de minister is er gisteravond lang vergaderd met de landbouwers en met Comeos, de vereniging van de handel. 'Alle manieren voor bijkomende steun aan de producenten werden onderzocht', zegt de minister. Eerst werden de voorstellen bestudeerd die de Franse regering de boeren deed. Deze konden niet verhinderen dat er in Frankrijk nog steeds wegblokkades worden opgeworpen.

'De oplossingen zullen de vorm aannemen van zeer precieze voorstellen, die in de loop van de komende dagen worden onderzocht', stelt de landbouwminister.

De boeren kunnen zich voorlopig niet vinden in de oplossingen die de minister in het vooruitzicht stelt en dus dreigen ze met acties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden