Belgische boeren blokkeren snelwegen uit protest

Na de Franse boeren blokkeren nu de Belgische boeren de snelwegen. Met dezelfde reden: ze zijn ontevreden over de lage prijzen die ze krijgen voor hun vee en melk. De boze veehouders blokkeren onder andere de E17 tussen Antwerpen en Frankrijk, een populaire weg bij Nederlandse vakantiegangers.

Demonstratie in de Belgische plaats Ghislenghien. Beeld anp

Donderdagochtend verzamelden de protesterende boeren zich bij de plaats Sint-Niklaas, om daar te overleggen welke snelwegen en afritten geblokkeerd zullen worden. Gisterenavond vonden de eerste acties plaats in Henegouwen, er werden filterblokkades gehouden op de A8 waarbij auto's slechts mondjesmaat werden doorgelaten. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), een relatief kleine landbouwvereniging, heeft de acties geïnitieerd. Het ABS zegt zelf dat het geen snelwegen zal blokkeren.

De boeren protesteren onder andere tegen de lage prijs die ze voor hun varkens krijgen, die ligt al maanden onder de kostprijs. Ze hekelen het vraag- en aanbodsysteem dat de marktprijzen nu bepaalt: daardoor ontstaat er bij een klein overschot direct een lagere prijs. De afnemers van het vee maken daar volgens de boeren misbruik van.

De hinder voor Nederlandse toeristen en vrachtwagenchauffeurs van blokkades op de Belgische wegen lijkt vooralsnog mee te vallen. Rond de Vlaamse stad Sint-Niklaas worden strategische punten op wegen bezet en de afrit van de E17 wordt er afgesloten. De N16, een belangrijke regionale weg tussen Mechelen en Sint-Niklaas, is helemaal dicht. Omstreeks half tien was het verkeer op de voor Nederlanders belangrijke E17 vertraagd, maar niet volledig tot stilstand gekomen.

Bekijk de onderstaande kaart om te zien op welke wegen hinder wordt verwacht. Tekst loopt onder de kaart door.

Ghislenghien Beeld belga
Protest in Ghislenghien. Beeld belga

Franse collega's

Vorige week blokkeerden Franse boeren de Franse snelwegen uit protest tegen de lage prijzen daar. Dit leidde een week lang tot grote hinder. Frankrijk is het grootste landbouwland van Europa, maar de agrarische sector verkeert al decennia in een crisis. Afgelopen maanden zijn de prijzen voor rundvlees en melk sterk gedaald, onder meer door het loslaten van de Europese melkquota.

Een Franse boer kan een kilo rundvlees kwijt voor 3,70 euro, maar het produceren ervan kost 4,50 euro. De Belgische boeren zeggen dat de prijzen in België nog lager liggen.

Frans protest bij Lyon. Beeld reuters

Nederlandse boeren

Onduidelijk is of Nederlandse boeren zich bij hun actievoerende buitenlandse collega's aan gaan sluiten. De Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) hoort van haar achterban wel grote zorgen over de lage melk- en vleesprijzen. 'Signalen over eventuele acties hebben we niet gekregen', aldus de woordvoerder van LTO donderdag. 'Maar we hebben de individuele boeren niet aan een touwtje.'

De organisatie is niet blij met de acties van buitenlandse boeren. 'De acties zijn niet goed voor de exporterende landen. Er zijn andere manieren om de druk op de markt te verlichten. Bijvoorbeeld de Russische boycot van varkensvlees opheffen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden