Belgische bemiddelaar Beke staat alleen in zijn optimisme

De Belgische politicus Wouter Beke, die donderdag zijn bemiddelingspoging in de aanslepende regeringsvorming afrondde, is voorzichtig optimistisch over de slaagkansen van de formatie. De Waalse socialisten hebben echter zijn financiële voorstellen afgekeurd.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - Bovendien staan Vlamingen en Franstaligen volgens Belgische media nog steeds lijnrecht tegenover elkaar inzake de status van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

Beke was de zevende politicus die door de Belgische koning Albert II was gevraagd om te onderhandelen over de regeringsvorming, die na 334 dagen nog geen resultaat heeft opgeleverd. Na twee maanden bemiddelen bracht de christen-democraat donderdag zijn eindverslag uit aan de koning, en diende hij zijn ontslag als onderhandelaar in. De koning houdt zijn antwoord in beraad.

Volgens Beke 'liggen alle bouwstenen er' om een staatshervorming door te voeren. Op een persconferentie zei hij dat een akkoord over de Belgische splijtzwammen 'echt mogelijk' is. Hij had het concreet over de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV), de financiële verdeling tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, en de splitsing van de gezondheidszorg.

Hij deed een moreel appèl op de politici om in de tien weken voor het zomerreces een regering te vormen. 'We zijn verplicht deze kans te benutten', zei hij. 'Of zoals Confucius ooit gezegd heeft: zien wat juist is en het niet doen, is een gebrek aan moed.'

Uit lekken in de Belgische media kwam echter een minder rooskleurig beeld naar voren. Volgens verschillende media heeft Elio Di Rupo, voorzitter van de grootste Franstalige partij Parti Socialiste, de financiële voorstellen van Beke afgekeurd. Bovendien zijn Di Rupo en zijn Vlaamse tegenspeler Bart De Wever (N-VA) het grondig oneens over wie de leiding nu moet nemen in de regeringsvorming. Hun strategie lijkt steeds meer bepaald door de afweging hoe ze bij verkiezingen de schuld voor de mislukte regeringsvorming kunnen afwentelen.

'Het pessimisme op de partijhoofdkwartieren is nog nooit zo groot geweest', schreef De Standaard donderdag op haar website. 'En dat wil wat zeggen in deze eindeloze politieke crisis.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden