Belgisch zooitje

Een manier van andersom soep koken komt uit Azië. In een pan of een Chinees soeptoestel kookt heet water met zout of bouillon....

Leuk. Maar ons viel het hoogtepunt tegen, ooit in een Vietnamees restaurant. We hadden toch liever Belgisch gegeten. Waterzooi.

Dat is hetzelfde als Chinees fonduen, maar alles wordt in het kokende water gedaan en alles wordt er tegelijk weer uitgehaald, het hoogtepunt duurt langer. De wet van de waterzooi bestaat niet, duizend Belgen maken hem duizend keer anders.

We maken een variant met - maar het hoeft niet precies zo - vis en kip, geweekte paddestoelen, kool, winterwortel, uien en mie, kruiden, peper en zout. En die mie wordt gekookt in de bouillon van de kip zonder dat de kip er uit moet.

Koop een forse soepkip en wat verse wijting of andere magere witte vis. Hak de kip in stukken. Het is vooral om het vet van de kip te kunnen wegsnijden. Zet gedroogde paddestoelen in koud water te weken. Zet de kip in een grote pan in ruim water op klein vuur, samen met geweekte paddestoelen. Zout er bij. Uren vrij.

Snijd gepelde uien in grove stukken en bak ze in wat olie glazig. Snijd wortelen klein. Hak de schoongemaakte vis in mootjes. Snijdt wat witte of groene kool klein en doe bij de kip. Na tien minuten de glazige uien en wortel er bij. Proef na een half uurtje de bouillon. Voeg peper toe en gedroogde of verse kruiden, tijm bijvoorbeeld, groene selder kan ook. Als de smaak bevalt het vuur hoog en mie er in, bij voorkeur dikke platte mie. Als de mie gaar is de vis nog toevoegen, het vuur kan weer laag. De vis is snel gaar. Proef nog een keer, voeg nog wat zout toe als dat nodig is en zet dan de pan op tafel. Met vork of eetstokjes dient alle vastigheid uit de pan gevist en gegeten en gekloven te worden. Daarna is er soep. En morgen ook nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.