Belgisch wereldrecord

België is wereldrecordhouder kabinetsformatie. De vorming van een Belgische Unie kan een uitweg bieden.


Het Belgische Volksfeest is voorbij en het was groots. Ruim 7.000 Belgen togen donderdagavond naar Gent om te vieren dat hun land nu wereldrecordhouder kabinetsformatie (meer dan 248 dagen) is. Hoogtepunt was de overhandiging van de officieuze 'wisselbeker' door een delegatie uit Irak, het land dat hem in de prijzenkast had staan.


Het ziet ernaar uit dat België de beker lange tijd zal houden. De zevende (!) koninklijke bemiddelaar sinds de verkiezingen van 13 juni 2010 - de Waal Didier Reynders - is nog geen stap dichter bij een oplossing gekomen. Vlamingen en Walen blijven fundamenteel verdeeld over vrijwel alle belangrijke nationale kwesties: een nieuwe financieringswet voor het land, een strenger asielbeleid, de noodzakelijke bezuinigingen en de opsplitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.


Dat Reynders vermoedelijk over twee weken de handdoek in de ring gooit, is hem dan ook niet kwalijk te nemen. Medio 2008 concludeerde toenmalig premier Leterme al dat het Belgische politieke systeem zijn grenzen had bereikt. Oud-premier Dehaene - de keizer van het compromis - waarschuwde nadien voor de tanende bereidheid bij Vlaamse en Waalse politici om naar elkaar te luisteren. Koninklijk bemiddelaar nummer 6, de socialist Vande Lanotte, beschreef die onwil iets poëtischer: 'Je kunt een paard naar de bron leiden maar het niet dwingen te drinken.' Wat nu? Opvallend is het plan dat diezelfde Vande Lanotte op de recorddag presenteerde: hervorm de staat België tot een Belgische Unie, een losser samenwerkingsverband van vier deelstaten (Vlaanderen, Wallonië, Brussel, Duitstalig België), naar analogie van de Europese Unie. Geen vreemde gedachte: de enige reden dat acht maanden zonder nationale regering niet tot massale protesten heeft geleid, is om dat de deelregeringen normaal en goed doordraaien. Dat denkspoor is iets voor de langere termijn. Tot die tijd lijken nieuwe verkiezingen onvermijdelijk. Die kunnen dan een referendum worden over de nieuwe Unie.


Marc Peeperkorn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden