Belgisch Hof van Cassatie besluit oud-minister Grafé te vervolgen

Het Hof van Cassatie acht de aanwijzingen van zedendelicten, gepleegd door de Waalse ex-minister Jean-Pierre Grafé, zwaarwegend genoeg om hem te vervolgen....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

BRUSSEL

Grafé (64) was minister van Onderwijs in de Franse gemeenschapsregering en minister van Onderzoek in de Waalse gewestregering. De politicus nam maandagavond ontslag. De parlementen van de Franse gemeenschap en het Waalse gewest moeten nu beslissen of Grafé in staat van beschuldiging wordt gesteld. Want alleen dan kan het Hof diens vermeende pedoseksuele activiteiten verder onerzoeken.

De verdenkingen tegen Grafé zijn van meet af aan veel sterker geweest dan die tegen federaal vice-premier Di Rupo. Zo schijnt hij wel contact te hebben gehad met getuige Trusgnach. Ook zijn andere getuigen opgedoken die beweren dat Grafé seksuele contacten onderhield met jongens. Maar of die jonger waren dan zestien jaar - de wettelijke grens - blijft onzeker. Grafé ontkent.

Een speciale kamercommissie heeft zich gisteren de hele dag gebogen over het lot van Di Rupo. De belastende verklaringen Trusgnach zijn niet aanvaard. Bij justitie zijn veel meer getuigenissen tegen Di Rupo binnengekomen, de meeste anoniem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden