Belgisch dorp wil mannelijke asielzoekers weren uit zwembad

De burgemeester van de Belgische kustdorp Koksijde wil meerderjarige mannelijke asielzoekers tijdelijk weren uit het plaatselijke zwembad. Hij doet zijn voorstel na 'twee incidenten' en klachten van vrouwelijke zwemsters.

Demonstratie tegen de opvang van vluchtelingen ik Koksijde.Beeld epa

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vindt het niet verstandig om alle asielzoekers te weren. 'Hele groep straffen voor individueel wangedrag is nooit erg wijs', twitterde hij zondag. Maar volgens vicepremier Alexander De Croo is het 'in het kader van de huidige juridische mogelijkheden' voorlopig de enige optie, meldt de Belgische krant De Morgen maandag. 'Als politie en justitie op een proactieve manier met dit soort overtredingen kon omgaan, zouden maatregelen waarbij onnodig een grote groep mensen wordt gestraft niet nodig zijn.'

Recentelijk werd, in de nasleep van de ongeregeldheden in Keulen tijdens Oud en Nieuw, een vergelijkbare maatregel getroffen in het Duitse Bornheim. In de stad ten westen van Bonn klaagden vrouwelijke bezoekers en werknemers dat ze seksueel werden lastiggevallen door mannen uit een nabijgelegen asielzoekerscentrum. Daarbij zou geen sprake zijn geweest van strafbare feiten, zei een woordvoerder.

In België zou een Iraakse man een minderjarig meisje in het zwembad hebben vastgepakt 'en dicht tegen zich aan hebben gehouden'. De politie werd door getuigen gewaarschuwd, waarna de man is verhoord en later weer vrijgelaten. Voor dit incident kwamen al klachten binnen bij burgemeester Marc Vanden Bussche. Vrouwen zouden zich in het zwembad niet op hun gemak voelen doordat asielzoekers selfies maken waarop de vrouwen te zien zijn en omdat de mannen naar de hun staren.

Niet de meest adequate maatregel

'We hebben toen afspraken gemaakt van hoe we de situatie konden verbeteren', zegt de burgemeester tegen De Morgen. 'Maar daarna heeft dit incident (met het jonge meisje, red.) zich voorgedaan, dat toch heel wat zwaarder doorweegt. Daarom wil ik het voorstel voor een zwembadverbod poneren.' Maandagmiddag wordt er debat over gevoerd in de gemeenteraad. De burgemeester wil dat het zwembad voor volwassen, mannelijke asielzoekers in ieder geval een maand verboden terrein wordt.

Vicepremier De Croo noemt het niet de meest adequate maatregel, maar verdedigt die wel tegenover De Morgen. 'De gelijkheid tussen man en vrouw is een vrijheid die wij hier al lang verworven hebben, en waarvan we initieel niet gedacht hadden dat die ooit nog ter discussie zou komen te staan. Wanneer we zien dat zulke rechten toch in het gedrang dreigen te komen, moet er kort op de bal gespeeld worden.'

Recentelijk heeft Koksijde 300 vluchtelingen onderdak geboden.

De Belgische vicepremier Alexander De CrooBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden