BELGIE

Antwerpen..

DeSingel opent het dansseizoen met twee boegbeelden: op 18, 19 en 20 september danst de Trisha Brown Company 'If you couldn't see me' (1994), 'M.O' (1995), en 'Twelve Ton Rose' (1996); op 22, 23, 25 en 26 september improviseert de Amerikaanse choreograaf Steve Paxton op Glenn Goulds suites van Bach.

Net als zijn overgrootvader Jean Henri Fabre, entomologist en auteur van 'Le Monde merveilleux des insectes' is ook Jan Fabre gefascineerd door de microkosmos. Fabre wil in zijn diepblauwe pen-werken het ogenblik vatten waarop de dag overgaat in de nacht, en de nacht in de dag. De uren ook waarop de dag- en nachtinsecten de wacht wisselen. Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen wijdt een tentoonstelling aan Jan Fabre en zijn door de insectenwereld doorvlochten werk. Passage, t/m 2 november. Tegelijkertijd is het werk van Karin Peulen te zien. Zij leidt de bezoeker in een moestuin waarin eetbare bloemen groeien op muziektonen, en waar gemanipuleerde foto's van planten hangen.

Brussel

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg presenteert Kunst, een hedendaagse komedie van Yasmina Reza over drie mannen, kunst en vriendschap. Met Bert Landré, Hubert Damen en Jan Pauwels, geregisseerd door Albert Lubbers. Première vrijdag, voorstellingen t/m 12 oktober.

Regisseur Willy Decker, dirigent Antonio Pappano en decorontwerper John Macfarlane, het team van de succesvolle produktie 'Peter Grimes' bij de Munt, tekent nu voor Otello. Met de Russische tenor Vladimir Galouzine als Otello en Susan Chilcott als Desdemona. Première op 24 september, voorstellingen daarna op 27 september, 1, 8, 15, 18, 21 oktober om 20 uur, 5 en 11 oktober om 15 uur.

Brugge

In de Halletoren t/m 28 september een overzichtstentoonstelling van 'inpakkunstenaar' Christo, met tekeningen, schilderijen en collages.

Gent

De Vlaamse Opera brengt La Clemenza di Tito in een regie van Pierre Constant en decor van Roberto Platé. Muzikale leiding heeft de Engelsman Roy Goodman. Voorstellingen op 21, 23, 26, 28 en 30 september. Vanaf 8 oktober in Antwerpen.

Na Parijs is de omvangrijke tentoonstelling Paris-Bruxelles nu in Gent te zien, in het Museum voor Schone Kunsten. De tentoonstelling biedt een reconstructie van de culturele dynamiek tussen de 19de-eeuwse centra Brussel en Parijs, die belangrijke kunstenaars als Baudelaire, Rops, Zola, Monet, Manet, Ensor, Gauguin, Horta, Rodin e.a. heeft voortgebracht, t/m 14 december.

Mechelen

300 Jaar geleden stierf Lucas Fayherbe, beeldhouwer en architect. Mechelen eert deze leerling van Paul Rubens met een tweeledige tentoonstelling: in het Hof van Busleyden is sculptuur van zijn hand bijeengebracht, en door de binnenstad van Mechelen leidt een wandelroute langs gebouwen waar sporen van zijn architectuur te vinden zijn, tot en met 16 november.

Mouscron

Olieverfschilderijen, prenten en etsen van de Vlaamse schilder Paul Delvaux (1897-1994), van 20 september t/m 16 november in Centre Marius Staquet.

Namen

In deze Belgische stad is sinds tien jaar een festival van Franstalige films. In de competitie wordt vooral gelet op de originaliteit van een film. Dit jaar ook een programma van Tunesische films, van 26 september t/m 4 oktober. Tel. 00-32-81241255, fax 81224384.

Oostende

In Malpertuis-aan-zee, Jules Peurquaetstraat 27), dinsdag de première van De meester van Koekelare, een monoloog door Dries Vanhegen in regie van Sam Bogaerts. Voorstellingen op 26, 27 en 30 september, en op 4, 7, 11, 18, 21 en 25 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden