BELGIE

Antwerpen..

Theatergroep Hollandia speelt De val van de goden, een bewerking van Visconti's film 'The Damned', in de hangar BM Titan van de voormalige scheepswerf Cockerill Yards in Hoboken (Leo Bosschartlaan 20). Over macht, de vrouwen achter de macht en macht verliezen. Een regie van Johan Simons en Paul Koek. Met Jeroen Willems, Elsie de Brauw, Fedja van Huêt e.a. Première op 25 augustus, daarna t/m 11 september. Tel. 00.32.3.2482828.

Nog t/m 29 augustus objecten van Panamarenko in galerie Ronny van de Velde, IJzerenpoortkaai 3.

Germinations X is een tweeledige tentoonstelling waarop ruim zestig jonge kunstenaars uit vijftien Europese landen hun werk laten zien. In Elzenveld vzw Sint-Jorispand (Sint-Jorispoort 29) en in het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (Lange Leemstraat 338). Tot en met 5 september.

Op de tentoonstelling Velodroom in het Museum voor het Vlaams Cultuurleven wordt de Vlaamse wielersport belicht aan de hand van tekeningen, schilderijen en gedichten. Tot en met 23 oktober aan de Minderbroederstraat 22.

Uitgangspunt van het project Laboratorium is de plek waar kunst en kennis tot stand komen, het laboratorium ofwel werkplaats van zowel wetenschappers als kunstenaars. Het Provinciaal Museum voor Fotografie is zenuwcentrum van dit Laboratoriumproject dat op verschillende locaties in Antwerpen plaatsvindt. Deelnemers zijn Meg Stuart, Rosemarie Trockel, Bruce Mau, Panamarenko, Rem Koolhaas, Peter Fischli/David Weiss, Tacita Dean, e.v.a. Het project wordt omlijst met lezingen, discussies en rondleidingen. Tel. 00.32.70233799. Tot en met 3 oktober.

Brussel

Het Paleis voor Schone Kunsten foto's van Michael Snow (1929), t/m 5 september; parallel aan de tentoonstelling in het Filmmuseum in augustus en september een retrospectief van zijn films. Tel. 00.32.2.25078466.

Galerie Xavier Hufkens, Sint-Jorisstraat 6-8, presenteert werk van Barry Flanagan, t/m 4 september.

Paleis voor Schone Kunsten: Andy Warhol: a Factory is een grote tentoonstelling waarin een nagenoeg compleet beeld geschetst wordt van deze Amerikaanse pop-artkunstenaar, t/m 19 september.

In aansluiting op het retrospectief van Warhol presenteert de Botanique, Koningsstraat 236, een tentoonstelling over Warhols rechterhand de dichter, fotograaf, cineast en performer Gerard Malanga (1943). Objectif pop, t/m 12 september. Informatie: tel 00.32.2.2261218.

Gent

Het nieuwe Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in het Citadelpark presenteert zijn collectie hedendaagse kunst, waarin Panamarenko, Marcel Broodthaers en Joseph Beuys een belangrijke plaats innemen. Tel. 00.32.70.345678.

Museum voor Sierkunst & Vormgeving, Jan Breydelstraat 5, heeft drie tentoonstellingen in huis: De successen van Leerdam schetst aan de hand van een groot aantal topstukken uit de collectie van het Glasmuseum Leerdam een historisch overzicht; 5 x 5 stoelen + 5 toont stoelen van de vijf bekende en vijf wat jongere Finse vormgevers; Het edele labeur toont sieraden en zilverwerk van vormgevers die het afgelopen jaar aan de weg timmerden. Tot en met 12 september. Tel. 00.32.9.2256676.

Oostende

In het Museum voor Schone Kunsten nog t/m 31 augustus nog de grote tentoonstelling over James Ensor, waarmee het museum zijn uitgebreide Ensor-verzameling laat zien.

In het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst 'Het late uur', een tentoonstelling van Teun Hocks, 'L'art est mon oxygène', een keuze uit de collectie Matossian en een retrospectief van Evelyne Axell. Tot en met 26 september.

Watou

De Poëziezomer in het kleine plaatsje Watou in de buurt van Poperinge aan de Frans-Belgische grens, speculeert dit jaar op intelligentie en toeval (vervat in het begrip 'serendipiteit'). Dit jaar is er poëzie van o.a. Garcia Lorca, Gezelle, Pessoa, Saba, Kafavis, Baudelaire, Larkin, Claus en Kopland. Uit de beeldende kunst-hoek zijn present o.a. Michelangelo Pistoletto, Gilbert & George, Fabrice Hybert, Gert van Elk, Pedro Cabrita Reis, en voor België minder bekende namen als Paola Pivi, Annie Ratti, Martin Creed, Gillian Wearing, Tom Claassen en Maria Roosen. Tot en met 5 september.

Zoersel

In het gemeentehuis en op het domein Kasteel van Halle t/m 12 september de tentoonstelling real time @ zoersel '99 met werk van Romy Finke, Michel Huisman, Suchan Kinoshita, Arno Nollen, Keiko Sato, Hans Theys, Roy Villevoye e.a. Tel. 00.32.3.3801390.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden