BELGIE

Steden zijn altijd een geliefd onderwerp en een bron van inspiratie voor kunstenaars. DeSingel vroeg negen hedendaagse kunstenaars - o.a....

Antwerpen

Theater Zuidpool speelt Vernietigen, zegt zij van Marguerite Duras, een parabel over ziekte en gezondheid, lijden en hartstocht. Stef De Paepe regisseert. Tot en met t/m 24 oktober in het eigen theater aan de Lange Noordstraat 11. Tel. 03.2315758.

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen wijdt een tentoonstelling aan Jan Fabre en zijn door de insectenwereld doorvlochten werk. Passage, t/m 2 november. Tegelijkertijd is het werk van Karin Peulen te zien.

In het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst Middelheim, Middelheimlaan 61, een tentoonstelling van het werk van Wim Delvoye, t/m 16 november.

Brugge

In Kunstcentrum Oud Sint-Jan, Mariastraat 38, t/m 2 november een tentoonstelling van 106 werken van Dalí uit de Albareto-collectie, de grootste verzameling aquarellen en doeken van Salvador Dalí.

Brussel

Het NTG (Nederlands Toneel Gent) speelt Shakespeares Midzomernachtsdroom. Voorstellingen t/m 25 oktober, woensdag t/m zaterdag en zondagmiddag. Regie en decor is van Niek Kortekaas.

Regisseur Willy Decker, dirigent Antonio Pappano en decorontwerper John Macfarlane, het team van de succesvolle produktie 'Peter Grimes' bij de Munt, tekent nu voor Otello. Met de Russische tenor Vladimir Galouzine als Otello en Susan Chilcott als zijn Desdemona. Voorstellingen op 15, 18, 21 oktober om 20 uur, 11 oktober om 15 uur.

De Fondation pour l'Architecture, Rue de l'Ermitage 55, presenteert werk van de Canadese architect/kunstenaar Melvin Charney, wiens schilderijen de stad als thema hebben. Tot en met 5 november

Deinze

Vijftig jaar geleden overleed de Belgische moderne schilder Gustave van de Woestyne (1881-1947). Ter gelegenheid daarvan in Museum van Deinze en de Leiestreek een overzicht van zijn werk, t/m 14 december.

Gent

Actrice Gina Lollobrigida, regiseur Sydney Pollack en producent David Puttnam krijgen ereprijzen op het 24ste Internationaal Filmfestival in Gent, dat tot en met 18 oktober plaats vindt. Meer dan 160 films worden daar vertoond, waaronder twee wereldpremières: 'Droit dans le mur' van Pierre Richard en 'zar Gul' van Salmaan Perzadaa, de eerste Pakistaanse film sinds vijftien jaar. Elf films zijn geselecteerd voor de competitie die naar gebruik het thema 'Het effect van muziek op film' heeft. Verder speciale aandacht voor recente films uit Hongarije, Slowakije en Tsjechië. Vertoningen vinden plaats in Decascoop, Studio Skoop en Sphinx.

Hasselt

Circuit Korte Film behelst een programma van vier Nederlandse en vier Vlaamse korte films die deze en volgende maand vertoond worden, steeds in een ander filmtheater. 'Leonie' van Lieven Debrauwer, 'Voila Madame' van Ineke Houtman, 'The Oath' van Tjebbo Penning, 'Die Unschuld Muss hier schuldig sterben...' van Klaartje Schrijvers, 'Sa Nule' van Marjoleine Boonstra, 'Grijs' van Christophe van Rompaey, 'In de vlucht' van Alex Sockman' en tot slot Sientje van Christa Moesker die op het Filmfestival in Utrecht het Gouden Kalf voor de Beste Korte Film heeft gewonnen. Voorstellingen op 15 oktober in de Zebra-zaal in Hasselt (op 11 november in het Filmhuis in Mechelen, op 13 november in Cartoons in Antwerpen).

Leuven

Op het dansfestival Klapstuk solo's van Jan Fabre voor Marc Vanrunxt en Renée Copraij (9 oktober), voor Annamirl van der Pluijm (13, 14, 15 oktober) en Wim Vandekeybus (13, 14, 15 oktober). Nog t/m 11 oktober TG Stan met Oude meesters; op 17, 18 en 19 oktober Emio Greco met 'Rosso-fra cervello e movimento' en op 18, 19 en 20 oktober Maria Voortman & Roberto de Jonge met 'Maria Unplugged'.

Mons

In Musée des Beaux-Arts, Rue Neuve 8, een overzichtstentoonstelling van portretten, naakten, stillevens en landschappen van Louis Buisseret. Tot en met 4 januari.

Mouscron

Olieverfschilderijen, prenten en etsen van Paul Delvaux (1897-1994), t/m 16 november in Centre Marius Staquet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden