BELGIE

Rubens was niet alleen schilder, maar ontwierp ook tapijten. Bovendien bestaat er zoiets als rubenstextiel: kant en borduurwerk geïnspireerd op de Rubensgrafiek....

Antwerpen

Tot en met 15 augustus exposeren leerlingen van SISA (fotografie, audiovisuele kunst en vrije beeldende kunst) examenwerk in het Atrium van ATAB, d'Herbouvillekaai 80.

De grote zomertentoonstelling in het beeldenpark Middelheim is dit jaar gewijd aan de grote Britse beeldhouwer Anthony Caro. Tot en met 17 augustus.

Grafisch centrum het Frans Masereel Centrum in Kasterlee bestaat 25 jaar. Dit centrum heeft een reputatie weten op te bouwen van mekka in de internationale grafiekwereld. In de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, een overzicht van 25 jaar grafiek tentoongesteld, t/m 13 juli.

In het Koninklijk Paleis werken op papier van Lukas Vandenabeele. Tot en met 6 juli.

Brussel

De Italiaanse kunstenaar Alberto Burri is een belangrijke vertegenwoordiger van de 'informele schilderkunst'. In zijn schilderijen gebruikte hij jute, teer en ander organisch materiaal. In het Paleis voor Schone Kunsten is een groot overzicht van Burri te zien, die twee jaar geleden op 80-jarige leeftijd overleed. Tot en met 17 augustus.

In De Munt Ariadne auf Naxos van Richard Strauss geënsceneerd door Uwe Eric Lauffenberg. Muzikale leiding heeft Antonio Pappano. Voorstellingen tot en met 29 juni.

In het Jubelparkmuseum de tentoonstelling De verzameling Tervuren 1897 met art nouveau van de wereldtentoonstelling uit 1897. Tot half september.

Deurle

De Zwitser Moritz Küng stelde de tentoonstelling Bildraum erweitert in Museum Dhondt-Dhaenens samen. Küng neemt daarin stelling in het debat over de schilderkunst en toont de meerdimensionaliteit die een aantal schilders hanteren. Met werken van de Nederlandse kunstenaar Klaas Kloosterboer, Walter Obholzer uit Oostenrijk, Adrian Schiess uit Zwitserland en Peter Zimmermann uit Duitsland. Tot en met 29 juni.

Watou

In de Belgische westhoek ligt dit dorpje dat al enige jaren de traditie kent van een Poëziezomer: een manifestatie waarin het werk van een beeldend kunstenaar wordt omringd door poëzie. In 'Miljardair van de droom' staat Panamarenko centraal, die onder meer een boek heeft gemaakt dat tijdens een 'leesritueel' met maximaal tien bezoekers door een 'poëziehostess' wordt gepresenteerd. Ook Knikkebeen, de kip in de vorm van een steltloper, heeft onderdak gekregen in het Watouse 'poëziehuis'. Ook zijn er zogenaamde Hofkes van Panamarenko en in alle uithoeken van Watou is er poëzie, van Elisabeth Eybers, Breyten Breytenbach, Luuk Gruwez, Eddy van Vliet, Rutger Kopland, Benno Barnard, Willem van Toorn en anderen. De opening is zondag 29 juni om 16 uur. Watous Poëziezomer duurt tot en met 7 september; dagelijks te bezoeken tussen 14 tot 19 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden