BELGIE

Rubens is als schilder wereldberoemd. Minder bekend is dat hij als tapijtontwerper de grenzen verlegde van de tapijtweefkunst. Rubenstextiel, t/m 5 oktober in het Hessenhuis, Falconrui 53....

Antwerpen

De grote zomertentoonstelling in het beeldenpark Middelheim is dit jaar gewijd aan de grote Britse beeldhouwer Anthony Caro. Tot en met 17 augustus.

Boechout

Vanavond begint het Sfinks Festival dat duurt tot en met zondag. Zap Mama (België) en zangeres Sally Nyolo (Kameroen) bijten het spits af. Vrijdag is de beurt aan flamencozanger Enrique Morento en gitarist Tomatito, en Orquesta Andalusi de Tetuan (Marokko). Zaterdag zijn er optredens van Angelique Kidjo (Benin), Mzetambe(Georgië), Amampondo (Zuid-Afrika), Sierra Maestra (Cuba) en Carlinhos Brown (Brazilië). Zondag besluiten Candido Fabré (Cuba), Matlubeh (Oezbekistan), Sam Mangwana (Republiek Kongo) en Radio Tarifa (Spanje) het festival.

Brussel

Op de Esplanade van het Jubelpark wordt in de zomer elke vrijdag- en zaterdagavond een drive-in-movie gedraaid. Op het programma staan Mission Impossible, Independence Day, The English Patient e.v.a. Autolozen zijn ook welkom, er zijn knusse zitplaatsen. Inf: 00-32-23465949.

De Italiaanse kunstenaar Alberto Burri is een belangrijke vertegenwoordiger van de 'informele schilderkunst'. In zijn schilderijen gebruikte hij jute, teer en ander organisch materiaal. In het Paleis voor Schone Kunsten is een groot overzicht van Burri te zien, die twee jaar geleden op 80-jarige leeftijd overleed, t/m 17 augustus.

De Fondation pour l'Architecture heeft t/m 17 augustus een tentoonstelling in huis over Urban Renaissance, een nieuwe stroming die terug lijkt te grijpen op de klassieken. Aan de hand van maquetes, foto's en tekeningen van 43 projecten in Europese en Amerikaanse steden wordt de stroming inzichtelijk gemaakt. Tegelijkertijd loopt de tentoonstelling Van de geest van het oord, architectuur- en landschapsfoto's van Geoffrey James.

Laatste weekeinde voor het retrospectief in de Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten van de in 1994 overleden schilder van de stilte, Paul Delvaux. Met 120 schilderijen en 130 werken op papier, ruim een derde van zijn oeuvre.

Oostende

Het Museum voor Moderne Kunst toont t/m 5 oktober een retrospectief van de Belgische landschappsschilder Emile Claus. Claus (1849-1924) ontpopte zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw als begenadigd landschapsschilder. In 1886 vestigde hij zich definitief in Astene, waar hij bekend stond als 'de zonneschilder'. Het museum toont circa 250 werken, naast schilderijen ook pastels, litho's, tekeningen en etsen.

Watou

In de Belgische westhoek ligt dit dorpje dat al enige jaren de traditie kent van een Poëziezomer: een manifestatie waarin het werk van een beeldend kunstenaar wordt omringd door poëzie. In 'Miljardair van de droom' staat Panamarenko centraal, die onder meer een boek heeft gemaakt dat tijdens een 'leesritueel' met maximaal tien bezoekers door een 'poëziehostess' wordt gepresenteerd. Ook Knikkebeen, de kip in de vorm van een steltloper, heeft onderdak gekregen in het Watouse 'poëziehuis'. Ook zijn er Hofkes van Panamarenko en er is veel poëzie, van Elisabeth Eybers, Breyten Breytenbach, Luuk Gruwez, Eddy van Vliet, Rutger Kopland, Benno Barnard, Willem van Toorn en anderen. Watous Poëziezomer duurt tot en met 7 september; dagelijks te bezoeken tussen 14 en 19 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden