BELGIE

Rubens is als schilder wereldberoemd. Bijna vergeten is het andere, zogenaamde rubenstextiel: kant en borduurwerk geïnspireerd op de Rubensgrafiek. Tot en met 5 oktober in het Hessenhuis, Falconrui 53....

Antwerpen

De grote zomertentoonstelling in het beeldenpark Middelheim is dit jaar gewijd aan de grote Britse beeldhouwer Anthony Caro. Tot en met 17 augustus.

Grafisch centrum het Frans Masereel Centrum in Kasterlee bestaat 25 jaar. In de Koningin Fabiolazaal, Jezusstraat 28, is een overzicht van 25 jaar grafiek tentoongesteld, t/m 13 juli.

De tentoonstelling Vlaamse miniaturen voor vorsten en burgers 1475-1550 in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, nog dit weekeinde.

Brussel

De Italiaanse kunstenaar Alberto Burri is een belangrijke vertegenwoordiger van de 'informele schilderkunst'. In zijn schilderijen gebruikte hij jute, teer en ander organisch materiaal. In het Paleis voor Schone Kunsten is een groot overzicht van Burri te zien, die twee jaar geleden op 80-jarige leeftijd overleed. Tot en met 17 augustus.

De Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten wijden een retrospectief aan de schilder van de stilte, Paul Delvaux, de Belgische kunstenaar die in 1994 overleed. Met 120 schilderijen en 130 werken op papier, ruim een derde van zijn oeuvre. Tot en met 27 juli.

In het Jubelparkmuseum de tentoonstelling De verzameling Tervuren 1897 met art nouveau van de wereldtentoonstelling uit 1897. Tot half september.

Oostende

Het Museum voor Moderne Kunst toont t/m 5 oktober een retrospectief van de Belgische landschapsschilder Emile Claus. Claus (1849-1924) ontpopte zich in de jaren tachtig van de vorige eeuw als begenadigd landschapsschilder. In 1886 vestigde hij zich definitief in Astene, waar hij bekend stond als 'de zonneschilder'. Het museum toont circa 250 werken, naast schilderijen ook pastels, litho's, tekeningen en

etsen.

Tongeren

Het gras is ingezaaid, de caravans gekleurd en de waterski's ingevet. De Velinx wapent zich tegen de zomer door zich tot camping om te vormen. Een luchtige tentoonstelling hoort daar bij. Kitsch op sokkels, LABO goes CAMPing is een expositie met (nep)werk van kunstenaarscollectief Labo. Tot en met 24 augustus.

Watou

In de Belgische westhoek ligt dit dorpje dat de traditie kent van een Poëziezomer: een manifestatie waarin het werk van een beeldend kunstenaar wordt omringd door poëzie. In 'Miljardair van de droom' staat Panamarenko centraal en er is veel poëzie, van Elisabeth Eybers, Breyten Breytenbach, Luuk Gruwez, Eddy van Vliet, Rutger Kopland, Benno Barnard, Willem van Toorn en anderen. Tot en met 7 september; dagelijks van 14 tot 19 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden