BELGIE

In Galerie Ronny van de Velde (IJzerenpoortkaai 3) nieuw werk van Jan Fabre, Rob Scholte en Edward Lipski, t/m 14 december....

Antwerpen

Het Hessenhuis, Falconrui 53, schetst aan de hand van vijfhonderd gebruiksvoorwerpen en kleding een beeld van de boeiende cultuur van de nomadische volkeren uit Centraal-Azië. Tegelijkertijd toont het Etnografisch Museum, Suikerrui 19, een tentoonstelling over het sjamanisme. In de ban van de sjamaan, ook t/m 29 maart.

De Vlaamse Opera brengt Verdi's Rigoletto in een nieuwe productie o.l.v. Lawrence Renes. De regie is in handen van Guy Joosten. Een mooie, 'gedistingeerde' 'Rigoletto' volgens Roland de Beer. Voorstellingen vanavond, zaterdag 20 december, vrijdag 26 en zondag 28 december.

Brussel

Voor het eerst toont de Banque Paribas een grote selectie uit haar kunstcollectie. Religieuze beelden en schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw, werk van Vlaamse meesters als Pourbus, Roeland, Van Cleve, en werk van Rubens, Jordaens en Brueghel. De 19de en 20ste eeuw zijn vertegenwoordigd met Ensor, Claus, Khnopff, Spilliaert, Floris Jespers, René Margritte en Paul Delvaux. In het Paleis van Schone Kunsten, tot en met 4 januari.

De tentoonstelling van de bizarre, bewegende beelden van Johan Muyle in het Centre d'Art Contemporaine, vormt de opmaat voor het jaar van Magritte, t/m 20 december.

In het Paleis voor Schone Kunsten een tentoonstelling over de Belgische moderne fotograaf Willy Kessels (1898-1974). Voor de een was Kessels een boegbeeld van de modernistische fotografie in België, voor de ander is zijn werk onaanvaardbaar door zijn collaboratie met de Duitsers. Tot en met 4 januari.

Gent

In de Sint-Pietersabdij tot en met 4 januari een tentoonstelling van kunstvoorwerpen uit de eigen collectie en die van de Sint-Baafsabdij.

Mons

In Musée des Beaux-Arts schilderijen van Louis Buisseret, tot en met 4 januari.

Tervuren

In het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika viert het eeuwfeest onder meer met een overzicht van kunst uit Zimbabwe, t/m 30 april.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden