BELGIE

Op het terrein van het openluchtmuseum voor beeldhouwkunst, Middelheim, een grote installatie van de Amerikaanse kunstenares Jessica Stockholder. Ze gebruikte auto's, verwarmingstoestellen, zwembaden en heeft bomen en grasperken een kleur gegeven....

Antwerpen

De Braziliaanse kunstenares Lygia Clark (1920-1988) begon als kubistisch schilderes maar werkte naderhand steeds sculpturaler. De beleving van de toeschouwer was voor haar het meest belangrijke. Zo maakte ze een vijftig meter lange tunnel van stof waar men doorheen kan kruipen. In de jaren zeventig noemde Clark zich niet langer kunstenaar maar therapeut. Op de tentoontelling in het Paleis voor Schone Kunsten kan de bezoeker 'sensoriële' maskers opzetten en vreemde pakken aandoen waarmee in een kamer met ballonnen gedoken kan worden, t/m 27 september.

De 7de zomer van de Fotografie in Antwerpen bestaat onder meer uit de vierledige tentoonstelling ID entiteit (t/m 13 september), een zoektocht naar het zelfbeeld van de mens. In het Museum voor Fotografie (Waalse kaai), het Museum voor hedendaagse kunst (MUHKA), het Hessenhuis en Elzenveld.

In het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (Minderbroedersstraat 22) De schrijver en zijn biotoop, schrijversportretten van Carine Demeter (t/m 26 september) en een tentoonstelling over Gerard Walschap t.g.v. zijn honderdste geboortedag (t/m 29 augustus).

In het Hessenhuis Van goelag tot glasnost, 1956-1986, een presentatie van de Norton en Nancy Dodge Collectie. Deze grote verzameling geeft een beeld van het werk van de nonconformistische kunstenaars uit Moskou, Leningrad en andere Sovjet-steden onder het regime van Chroesjtsjov tot aan dat van Gorbatsjov, t/m 11 oktober.

Photographie 1896-1898 is de zomertentoonstelling van het Jubelparkmuseum. In 1896 kocht de Belgische overheid een groot aantal foto's die een begin hadden kunnen zijn van het eerste museum van de fotografie ter wereld. Honderd jaar later alsnog een presentatie, t/m zondag.

Brugge

Van Hans Memling tot Pieter Pourbus bestaat uit meer dan tweehonderd kunstwerken uit de zestiende eeuw, Tot en met 6 december. Reserveren niet verplicht maar wel aan te raden, tel 00.32.50446644. In de O.L.Vrouwekerk bovendien Michelangelo, Albrecht Dürer en de mooiste Madonna's (t/m 6 december) en in de Stadsbibliotheek Een stad vol boeken. Bibliotheken en leescultuur in Brugge in de 16de eeuw (t/m 17 oktober).

Brussel

Ljubljana was het toneel van de architect Joze Plecnik. Toen hij in 1957 overleed, liet hij een oeuvre aan bouwwerken na dat zich moeilijk bij een bepaalde stroming laat indelen. Hij richtte de oevers van de rivier de Ljubljanica in en bouwde de nationale universiteitsbibliotheek (opvallend door zijn detaillering). Hij was verder actief in Praag, waar hij de wederopbouw van de Burcht ter hand nam. De Fondation pour l'Architecture, Kluisstraat 55, haalt herinneringen op aan Plecnik. Van 8 september t/m 1 november,

Galerie Xavier Hufkens toont werk van Robert Mapplethorpe, uit de periode 1971-'89, van 10 september t/m 24 oktober. Tel. 00.32.2.6466330.

In het Paleis voor Schone Kunsten de poëtische videofilms van Yves Vanpevenaege, in combinatie met zijn installaties. Van 4 september t/m 18 oktober. Tel. 00.32.2.5078466.

Gent

Het Theaterfestival 1998 speelt zich behalve in Amsterdam t/m 5 september ook in Gent af. Dood Paard speelt er 'Titus', 3 t/m 5 september in de Minard; Antigone speelt 'Dat dat', t/m 5 september op locatie in Gent;

't Barre Land speelt 'Faust twee',

vanavond en vrijdag in de Vooruit; Tom Lanoye leest zaterdag voor uit 'Ten oorlog'; zaterdag gaat er een festivalbus van Amsterdam naar Gent.

Reserveren bij de AUB Uitlijn

(020-6211211) en de AUB Ticketshop.

Tervuren

De tentoonstelling Het tweede gezicht in het Afrikamuseum bestaat uit zo'n 150 maskers uit West-Afrika. Tot en met 29 november.

Turnhout

Op de 2de Internationaal Fotofestival Turnhout presenteren meer dan vijftig internationale fotografen hun werk op dertien locaties in de binnenstad. Medewerking verlenen o.a. Uwe Ommer, Patrick de Spiegelaere, Kim Manresa, Annie van Gemert, Ichiro Tacahara en Deen van Meer. Het laatste weekeinde, van 10 tot 18 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden