BELGIE

Ivo van Hove regisseerde De Onbeminden bij het Zuidelijk Toneel, vanavond, vrijdag en zaterdag in de KNS-Bourlaschouwburg (29 en 30 april in Leuven, Schouwburg)....

Antwerpen

In Theater Zuidpool (Lange Noordstraat 11) De Schipbreukeling van Benno Barnard. Tom van Bauwel speelt deze solovoorstelling, met muziek van Henny Vrienten. Op 30 april, 1, 2 en 3 mei.

In deSingel zaterdag het Ictus Ensemble, met werk van Webern, Nuñes en Skalkottas. Muzikale leiding is in handen van Georges-Elie Octors. Verder in deSingel werk van vier Londense architecten, Pierre d'Avoine, Tony Fretton, Eric Parry en Tim Ronalds (t/m 1 juni).

Galerie Ronny van de Velde brengt een hommage aan René Victor (1897-1984). Zijn nalatenschap bevat onder meer beelden van Oscar Jespers, schilderijen van Floris Jespers en Paul Joostens (t/m 18 mei).

In het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is tot en met 22 juni de tentoonstelling Vlaamse miniaturen voor vorsten en burgers 1475-1550 te zien. Pronkstuk is het 'Breviarium Mayer van den Bergh', een codex uit circa 1510.

Brussel

In App.BXL (Place Fontainas 22) is op afspraak de installatie van Richard Venlet te zien. Zijn werk staat van 25 april t/m 25 mei opgesteld.

Op verzoek van Bronks nam Maatschappij Discordia de enscenering op zich van Pelleas & Melisande, een Franstalige tekst van de Vlaming Maurice Maeterlinck. Zaterdag gaat de voorstelling in Nieuwland (De l'Englentierstraat 20) in première. Ook 27 en 30 april.

In het tentoonstellingspark van Brussel (Heizel, Paleis 12) van 25 t/m 29 april de 15de kunstmarkt, Art Brussels.

De Koninklijke Musea voor de Schone Kunsten wijden een retrospectief aan de schilder van de stilte, Paul Delvaux, met 120 schilderijen en 130 werken op papier, ruim een derde van zijn oeuvre. Tot en met 27 juli.

Franz Marijnen regisseert de tragedie Othello van Shakespeare, de laatste productie van dit seizoen van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Bert André is Othello, de gelauwerde zwarte generaal van het Venetiaanse leger, die trouwt met Desdemona (Bien de Moor). Op 24 en 25 april.

Onder de titel De kunst van het verzamelen toont het Paleis voor Schone Kunsten een groot overzicht van internationale 20ste-eeuwse kunst uit Nederlandse musea. Aan de hand van een twaalftal Nederlandse kunstenaars (van Mondriaan en Charley Toorop via Karel Appel en Constant tot Jan Dibbets) wordt een beeld geschetst van de diverse ontwikkelingen in de Nederlandse kunst. De expositie loopt tot en met 25 mei.

Gent

In de Koninklijke Nederlandse Schouwburg Het dispuut van Valladolid. NTG speelt dit toneelstuk, gebaseerd op 'La controverse de Valladolid' van Jean-Claude Carrière en Julien Binot. Wim Meuwissen regisseert (t/m 26 april).

Morlanwelz-Mariemont

In Musée royal de Mariemont is vanaf vrijdag de tentoonstelling Égyptiennes, Koptisch textiel van de Nijl te zien. Deze textielresten herinneren aan de Koptische beschaving. De Kopten bewoonden de oevers van de Nijl tussen de 4de en 12de eeuw na Christus en maakten prachtige weefsels. Naast textiel toont het museum ook tunica's, schoenen, gordijnen, lakens en talloze andere voorwerpen (t/m 28 september).

Otegem

In Deweer Art Gallery (Tiegemstraat 6a) tot en met 27 april tekeningen en grafiek van Georg Baselitz.

Tongeren

De Velinx (Dijk 111) toont 'rockfoto's' die Marco Mertens maakte van o.a. David Bowie, Nick Cave, Tina Turner en Iggy Pop (t/m 4 mei). Op 30 april in De Velinx de soloproductie Henry van Peter De Graef, die hij met Arne Lievens regisseert.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden