BELGIE

Venus and Adonis van John Blow en Dido and Aeneas van Purcell, de eerste volledig gezongen theaterwerken in de Engelse geschiedenis, gaan vrijdag in Antwerpen in première....

Antwerpen

Ruim dertig jaar na zijn dood krijgt Georges Vantongerloo een tentoonstelling in zijn geboortestad. Het retrospectief Georges Vantongerloo 1886-1965 in galerie Ronny van de Velde biedt een breed overzicht van zijn werk als schilder en beeldhouwer, inclusief zijn architectuurontwerpen. Zijn oeuvre wordt getoond samen met werken van tijdgenoten als Mondriaan en Van Doesburg. Van 15 december t/m 31 maart.

Het Ballet Frankfurt danst Eidos: Telos van Forsythe, op 12, 13 en 14 december in deSingel.

Brussel

In de Vlaamse Schouwburg speelt van 11 tot en met 15 december 'De affaire van de rue Lourcine', een spitse komedie van Labiche in een nieuwe vertaling van Eric de Kuyper en geregisseerd door Jean-Claude Berutti en Rudy Sabounghi. Op 17 december het theaterdebuut van publiciste Anne Vegter, 'Het recht op fatsoen' (t/m 22 december).

Symfonieorkest en koor van de Munt brengen Die Zauberflöte van Mozart in première o.l.v. David Robertson. In een enscenering van Ursel & Karl-Ernst Herrmann. Het is een reprise van de Salzburg-productie uit 1991. Voorstellingen op 13, 17, 19, 20, 26, 27, 31 december om 19 uur, op 15, 22 en 29 december om 15 uur.

Een overzicht van Magritte in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, t/m 15 december.

Een 'eerste grondige doorlichting' van de architect Victor Horta in het Paleis voor Schone Kunsten. Tot en met 5 januari.

Doornik

In het Museum voor Schone Kunsten Dromen van bouwwerken, een overzicht van architectuurprojecten 'van Eugen Robick tot Victor Horta' (t/m 5 januari).

Gent

De opera Les Liaisons dangereuses van Piet Swerts is een compositieopdracht van de Vlaamse Opera. Dirk Van der Cruysse baseerde zijn libretto op het gelijknamige boek van De Laclos. Patrick Davin heeft de muzikale leiding, Philippe Sireuil deed de regie. De première is op 17 december; ook op 19, 21, 26 en 29 december.

Le Désir is Jan Lauwers' slotstuk van 'The Snakesong Trilogy', een epos over de macht van sex en erotiek. Needcompany speelt 'Le Désir', een dialoog tussen twee doden: de professor en de koningin-moeder die hij vermoordde. Op 13 en 14 december in kunstencentrum Vooruit, om 20 uur. Van 17 t/m 21 december speelt Blauwe Maandag Cie in Vooruit Het Mens van Benno Barnard.

Het voormalige jaarbeurscomplex in het Citadelpark is in gebruik genomen als Museum voor Hedendaagse Kunst. Directeur Jan Hoet heeft een expositie ingericht met werk van veertig internationale kunstenaars, onder wie Vito Acconci, Gary Hill en Tony Oursler en de Nederlanders Guido Geelen en Ed Gebski. De Rode Poort, t/m 2 februari.

In het Museum voor Sierkunst en Vormgeving zijn 250 objecten samengebracht in Murano-glas uit de 20ste eeuw (t/m 12 januari).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.