België, Zweden en Denemarken willen eigen grenscontroles verlengen

België, Zweden en Denemarken willen hun grenzen langer blijven controleren. Dat hebben de landen laten weten aan de Europese Commissie, die hiervoor formeel toestemming moet geven. Donderdag lekte een EU-plan uit waarin staat dat lidstaten uiterlijk voor december moeten stoppen met deze controles van de Europese binnengrenzen.

Een vluchteling aan de hekken van de grens tussen Griekenland en Macedonië.Beeld afp

België verlengt de controles langs de grens met Frankrijk in de kuststrook met twintig dagen. De zuiderburen willen hiermee migranten tegenhouden die het kamp in het Franse Calais moeten verlaten. Zo nodig wordt opnieuw verlenging aangevraagd, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Denemarken wil de controles bij de grens met Duitsland vooralsnog verlengen tot 3 april. 'Er zijn nog steeds grote mensenstromen naar Europa en we zijn gedwongen de controles te handhaven', aldus minister van Immigratie Inger Stojberg. Denemarken stelde de controles in januari in.

Zweden voerde in november grenscontroles in en verlengt die tot 8 april. 'Europa faalt in zijn taak om de buitengrenzen te beveiligen', motiveerde minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman het besluit.

Ook landen als Duitsland en Oostenrijk blijven hun grenzen controleren. De Europese Commissie en EU-president Donald Tusk hebben begrip voor de nationale maatregelen, maar blijven erop hameren dat de paspoortvrije Schengenzone in ere moet worden hersteld.

Redden
Tusk reist deze week van Oostenrijk via de Balkan naar Turkije, in de hoop de Schengenzone te redden. In elk land benadrukt hij dat nieuwe nationale grensmaatregelen geen oplossing zijn, en dat de bestaande Schengenregels moeten worden gerespecteerd.

Hoewel deze drie landen hun grenscontroles willen verlengen, werd vandaag duidelijk dat EU-lidstaten van Brussel nog voor december hiermee moeten stoppen. Dat stelde de Europese Commissie voor in een uitgelekt plan waarin staat dat het personenverkeer in de paspoortvrije Schengenzone terug moet worden gebracht naar de oude situatie.

'Niet in de steek laten'

Een belangrijk onderdeel van dit plan is de Europese grens- en kustwacht. Die moet in november volledig operationeel zijn, zo staat in het voorstel. Intussen moet Griekenland de gaten in zijn grenzen dichten.

De Europese grenswacht moet ervoor zorgen dat minder migranten Europa binnenkomen. Op die manier kunnen lidstaten zich niet meer beroepen op de 'uitzonderlijke' omstandigheden die de grenscontroles in onder meer Duitsland en Oostenrijk mogelijk maken.

Er komen nog altijd dagelijks meer dan tweeduizend migranten aan in Griekenland. Die stranden daar omdat landen langs de Balkanroute nauwelijks meer mensen toelaten. Tijdens het bezoek aan Athene verwelkomde Donald Tusk het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen voor onder meer Griekenland. 'De EU zal Griekenland niet in de steek laten.'

Griekenland uit de Schengenzone zetten, is een doel noch een middel, zo verzekerde de EU-president. 'Griekenland zal deel blijven uitmaken van Schengen, de eurozone en de EU.'

Donald Tusk in een opvangcentrum voor migranten in Dobova, SloveniëBeeld afp

Geen zin

EU-president Donald Tusk heeft tijdens zijn verblijf in Athene economische migranten opgeroepen niet naar Europa af te reizen. 'Kom niet naar Europa', aldus Tusk in een moreel appèl. 'Geloof niet wat mensensmokkelaars zeggen. Riskeer jullie levens - en geld - niet. Het heeft geen zin.' Volgens de Financial Times koos Tusk als hooggeplaatste EU-leider die zich met de vluchtelingencrisis bezighoudt, 'de scherpste bewoordingen tot nu toe'.

Mensen die geen recht op bescherming hebben zullen door geen enkel Europees land worden doorgelaten, zo waarschuwde Tusk.

Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden