Belgie zwakt genocidewet af

België zwakt de omstreden genocidewet verder af dan aanvankelijk de bedoeling was. Als er sprake is van strafbare feiten waarbij geen Belgisch verband bestaat, kan de minister van Justitie de klacht doorverwijzen naar het land van de mogelijke daders....

Het beginnen van een onderzoek in België is voortaan alleen mogelijk als er bij oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de menselijkheid Belgen zijn betrokken of personen die al langer dan drie jaar in België verblijven. Voorwaarde voor doorverwijzing naar een ander land is dat het rechtssysteem daar vergelijkbaar is met dat van België.

De verregaande aanpassing zaaide verdeeldheid in de paarsgroene meerderheid. Vooral de liberalen drongen aan op meer beperkingen en hadden in de Kamer de steun van de oppositie, de christen-democraten en het Vlaams Blok, nodig om die erdoor te krijgen.

De coalitiegenoten, socialisten en groenen, vinden de aanpassingen te ver gaan. Zij wilden juist de universele bevoegdheden van de Belgische rechtbanken veilig stellen, in elk geval voor al lopende zaken en klachten over genociden die zich hebben voltrokken voordat het Internationale Strafhof in Den Haag werd opgericht.

In de huidige vorm leidt de genocidewet met enige regelmaat tot hoogoplopende diplomatieke spanningen. De klacht tegen Sharon wegens zijn aandeel in het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila had onlangs nog tot gevolg dat Israël de ambassadeur in Brussel terugriep. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell ontstak in woede nadat slachtoffers uit Irak in België de vervolging vroegen van Bush sr. voor zijn leidende rol in de Golfoorlog. Powell dreigde de NAVO weg te halen uit Brussel.

Op aandringen van premier Verhofstadt is de wet nu aangepast vlak voor de ontbinding van de Kamer deze week. Volgende maand zijn er verkiezingen in België.

De beperking van de wet zelf roept overigens ook vragen op. Juridische experts menen dat doorverwijzing naar een ander land door de minister van Justitie strijdig is met het principe van de scheiding der machten. Voorzitter Di Rupo van de Parti Socialiste noemde het 'onaanvaardbaar' dat de politiek zich mengt in gerechtelijke aangelegenheden.

De Senaat in België moet de aanpassingen nog bekrachtigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden