België ziet onmogelijk karwei opdoemen

Mohammed Majed Abdullah, de 'Pele van de woestijn', ontnam Jorge Solari met zijn innige omhelzing bijna het bewustzijn. En de Argentijnse bondscoach dankte Allah, hij dankte koning Fahd en hij dankte prins Faisal....

Van onze verslaggever

Jaap Visser

WASHINGTON

Raymond Goethals, één van de meest kleurrijke bondscoaches uit de moderne voetbalhistorie, zei het al een jaar of twintig geleden. 'België kan winnen van het sterkste land ter wereld, maar zodra wij achter komen, kunnen we nog hooguit gelijk spelen, om het even tegen welke tegenstander.'

De keuzeheer van de Rode Duivels, later van onder meer Anderlecht en Olympique Marseille, doelde op het chronische gebrek aan produktieve spitsen in zowel Vlaanderen als Wallonië. Na het tijdperk van Goethals, de bondscoach, kwamen Ceulemans en VandenBergh, maar het bleef behelpen voor het doel van de tegenstander.

In België worden zelfs buitenlandse aanvallers genaturaliseerd om het spitsprobleem op te lossen. Na de Braziliaan Oliveira werd onlangs de Kroaat Josip Weber tot Belg getransformeerd en daar was Van Himst bijzonder blij mee.

De Belgische bondscoach hoopte dat Weber zijn nieuwe ploeggenoten in de Verenigde Staten zou kunnen ontlasten, maar ziet de erkende schutter vooralsnog louter losse flodders produceren. Weber, vlak voor het WK door Anderlecht bij Cercle Brugge weggeplukt, hielp in de slotfase van het merkwaardige gevecht met de Saudi's drie kopkansen om zeep. Verdediger Albert wond zich daar zo over op dat hij uit nijd en frustratie de plaggen uit de voortreffelijke grasmat trapte.

Diep ontgoocheld verlieten de Belgen door de achterdeur het Robert F. Kennedy Memorial. Als de fiere koplopers in groep F waren zij hun laatste groepswedstrijd ingegaan om er als de schlemielige nummer drie uit te komen. Een perspectiefrijke achtste finale tegen Ierland lag in het verschiet, maar na de verbijsterende 1-0 nederlaag in Washington wordt de volgende opponent titelhouder Duitsland, of, waarschijnlijker nog, de verliezende finalist van vier jaar geleden: Argentinië. 'Met welke klus we ook worden opgezadeld, op papier is het een onmogelijke opgave', jammerde Van Himst na de verschutting in Washington.

De waarschuwing die Saudi-Arabië uitdeelde in de wedstrijd tegen Nederland bleek niet besteed aan de voormalige grootheid van Anderlecht. Van Himst besloot Grün, zijn routinier en organisator in de verdediging, te sparen voor de achtste finale en hield aanvankelijk ook Weber achter de hand. De coach wenste niet het risico te lopen dat een van zijn twee vaste basisspelers tegen een tweede gele kaart zou oplopen.

Maar zonder Grün was de Belgische afweer een makkelijk te nemen hindernis in plaats van het hechte blok dat zo goed op de nul kon spelen. Met Medved in de basis en Rudy Smidts op de plek van Grün ging er veel mis voor het doel van Preud'homme, een van 's werelds beste keepers. De aanwinst van Benfica moest Albert en vooral Smidts voortdurend corrigeren en was soms de wanhoop nabij. De centrale verdedigers van Anderlecht en Antwerp leken volslagen vreemdelingen voor elkaar en stapelden fout op fout.

Albert en Smidts waren ook schuldig aan het onwaarschijnlijke doelpunt waarmee Saeed Owairan de koddige wedstrijd al na zes minuten op zijn kop zette. De aanvaller van Shabab pikte de bal ter hoogte van de middencirkel op, begon aan een lange wandeling door het hart van de Belgische verdediging en lepelde de bal over de uitvallende Preud'homme in het net. Owairan schudde eerst Medved af, liet vervolg De Wolf staan, passeerde Smidts en trotseerde een sliding van de te laat ingrijpende Albert. Zijn treffer zal de boeken ingaan als een redelijk geslaagde imitatie van de rush waarmee Maradona op het WK van 1986 tegen Engeland zijn genialiteit onderstreepte.

Van Himst noemde het hoogstandje van Owairan 'het breekpunt van de wedstrijd'. Vergeefs probeerde de coach zijn ploeg, die zich na de 1-0 overwinningen op Marokko en Nederland al groepswinnaar waande en het een middagje rustig aan wilde doen, weer aan het voetballen te krijgen. Bij absentie van Weber kon spelverdeler Scifo geen diepte in het Belgische spel brengen en nadat Falatah van zijn bewaker Smidts een kans op 2-0 had gekregen, besloot Van Himst tot een omzetting.

Hij wilde de PSV'er Nilis als extra aanvaller inbrengen en de falende Smidts uit diens lijden verlossen. Maar terwijl zijn assistent de bordjes met de rugnummers al op de knieën had, meldde Degryse zich met een liesblessure bij Van Himst. Die zag zich genoodzaakt de schaduwspits van Anderlecht te vervangen en durfde het niet aan om in de eerste helft ook al van zijn laatste wisselmogelijkheid gebruik te maken.

Nadat Staelens in kansrijke positie naast de bal had getrapt en Wilmots, de zwakke vervanger van Weber, de bal van dichtbij in de handen van de weer spectaculair keepende Al-Deaya had geschoven, kon Van Himst het gestuntel van zijn voorhoede niet langer aanzien. Tien minuten na rust liet hij Weber alsnog opdraven en werd Wilmots duidelijk gemaakt dat hij zijn kans als basisspeler had verprutst.

Met Weber aan het front ontwikkelde België inderdaad meer aanvalskracht, maar het zwakke ingrijpen van Albert en Smidts bood Saudi-Arabië kansen in de counter. De op zijn laatste benen sloffende Abdullah, in het land van '1001 nacht' vol bewondering 'de Pele van de woestijn genoemd', had zijn plaats afgestaan aan Al Muwallid die nuttig werk verrichtte voor de rappe en behendige spits Falatah.

Saudi-Arabië, zonder de geschorste middenvelder Fuad Amin (doelpuntmaker tegen zowel Nederland als Marokko), wist zich in de onderhoudende tweede helft evenveel kansen te scheppen als de Belgen die uiteindelijk met het schaamrood op de kaken de achtste finales bereikten.

Het speeltje van prins Faisal, zoon van koning Fhad, een voorname sponsor van de Saudische voetbalploeg, was vooraf uitgeroepen als de zwakste broeder van het WK, maar mag het nu als de nummer twee van groep F zondag in Dallas gaan opnemen tegen Zweden. En de Belgen, die dienen in de volgende ronde te gaan opboksen tegen een grootmacht uit de voetbalwereld omdat zij, ondanks de aanwezigheid van Weber, weer eens het gelijk van Goethals bevestigden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden