België zet leger in bij uitzetten illegalen

De Belgische regering gaat het leger inschakelen bij het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen. Als die zich heftig verzetten, zullen ze worden teruggevlogen in een militair toestel....

Rob Gollin

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken volgt deze maatregel na een reeks incidenten in de afgelopen maanden op gewone lijnvluchten. Piloten weigerden om veiligheidsredenen passagiers die stampij maakten te vervoeren. Binnenlandse Zaken betwist dat recht niet, maar meent dat het 'wangedrag' van uitgeprocedeerden op deze manier telkens weer wordt beloond.

De aanpak van weerspannige asielzoekers ligt in België gevoelig. In september 1998 overleed de jonge Nigeriaanse Semira Adamu in een vliegtuig op Zaventem nadat rijkswachters haar hoofd in een kussentje duwden in een poging haar verzet tegen uitzetting te breken. Bovendien dringt het extreemrechtse Vlaams Blok al geruime tijd aan op het massaal op transport zetten van illegalen in militaire C-130's. Vorig jaar zijn in België 5700 illegalen daadwerkelijk teruggestuurd.

Hulporganisaties plaatsten gisteren vraagtekens bij de inschakeling van het leger. Volgens Koen De Mesmaeker van het Overlegcentrum voor de Integratie van Vluchtelingen ontbreekt dan de 'sociale controle' van piloten en passagiers op de procedure. Bovendien loopt de asielzoeker bij terugkeer in eigen land een groter risico op vervolging door de autoriteiten. 'Zo'n repatriëring is veel zichtbaarder dan een aankomst in een lijnvliegtuig.' De Mesmaeker schrijft het toenemende verzet tegen een uitzetting toe aan de versnelde asielprocedure in België. Een afwijzing wordt summier toegelicht. 'Dat veroorzaakt veel onbegrip.'

Binnenlandse Zaken zegt dat de regels voor uitzetting in een toestel van het leger niet afwijken van de bestaande procedures. Politie en een arts zijn aanwezig. Het leger dient slechts voor het verlenen van logistieke steun, aldus de woordvoerder.

Kroatische de cel in

na oorlogsmisdaden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden