België wil transportsector compenseren

De Belgische regering is bereid de door de hoge olieprijzen getroffen transportsector tegemoet te komen. Maar een voorlopig akkoord tussen de betrokken ministers en de vervoersfederaties leidde woensdagavond niet tot het verdwijnen van de talrijke blokkades die het verkeer rond de grote steden lam legden....

De onderhandelingen zijn gisteravond laat weer hervat. Het eerste akkoord voorzag in een pakket maatregelen ter waarde van ruim 160 miljoen gulden. Zo krijgt de sector uitstel van betaling van de wegenbelasting en daalt de belasting op verzekeringen. Van een door de branche geëiste accijnsverlaging op diesel is geen sprake. Dat zou in strijd zijn met Europese afspraken.

De achterban van de onderhandelaars reageerde verdeeld op het akkoord. Leden van een organisatie van kleinere Vlaamse transporteurs braken aan het eind van de middag blokkades op, terwijl chauffeurs van een grote federatie elders acties begonnen.

Vooral op de autowegen rond Antwerpen, Gent en Luik ontstonden lange files. Ook grensovergangen werden geblokkeerd. In Brussel bleef de afsluiting van belangrijke knooppunten in het centrum voor de derde opeenvolgende dag gehandhaafd.

Het verzet tegen de acties begint toe te nemen. Het Verbond van Ondernemers becijferde gisteren de schade op 550 miljoen gulden per dag. Enkele fabrieken zijn stilgelegd. Er kwam te weinig personeel opdagen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschuwde dat de veiligheid in het geding komt. Ziekenwagens raken vast in het verkeer, geldtransporten dwalen van hun routes af en in de chemiesector is er te weinig personeel om het productieproces te bewaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden