PROFIEL

België wil radicale prediker kwijt, desnoods aan Nederland

België is al langer bezig een omstreden imam uit te zetten naar Nederland. Zijn preken zouden gif voor moslimjongeren zijn. Wie is deze imam?

De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch.

De Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch (49), die sinds 2006 in de buurt van het Belgische Verviers woont en predikt, heeft geen fan in Theo Francken, de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie. Iets meer dan een jaar nu probeert Francken de imam naar Nederland uit te zetten. Amaouch zou met zijn radicale preken 'een gif voor moslimjongeren' vormen. Zeker twee of drie Vervierse Syriëgangers zouden in het verleden preken van Amaouch hebben gelezen en zijn lezingen hebben bijgewoond.

Nu blijkt ook een zoon van Amaouch een islamitische radicaal. Van deze Sohaib Amaouch (17) verscheen vorige week een ophefmakend internetfilmpje waarin hij door nachtelijk Verviers wandelt en een jihadistisch strijdlied aanheft: 'O Allah vernietig de christenen, O Allah dood ze allemaal, laat niet een van hen in leven.'

'Het zit in de familie', reageerde Francken tegenover de Belgische tv-zender VRT. Volgens de staatssecretaris loopt op het moment bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen een procedure om Amaouch België uit te krijgen. Bij groen licht van de raad wordt Amaouch uitgezet naar Nederland.

Verblijfsvergunning

Wie is Amaouch? Hij ontvangt zijn Nederlandse paspoort na een huwelijk met een Nederlandse. Met haar en vier kinderen verhuist Amaouch in 2006 van Den Haag naar het plaatsje Dison, dat op 5 kilometer van het grotere Verviers ligt. Belgische autoriteiten verlenen hem een verblijfsvergunning om als 'arbeider' aan de slag te gaan. Maar als imam zal hij van zich doen spreken.

Hij wordt een rondreizend prediker, die geregeld ook moskeeën in Nederland aandoet. Zo is hij enkele keren te gast in de Helmondse moskee Al Fadjr, die Amaouch uitnodigt voor de jaarlijkse 'Berberconferentie'. Een vaste stek heeft hij in de Somalische moskee Masjid Bilal in Verviers. Vooral in deze laatste moskee verkondigt hij een radicale boodschap. In 2013 haalt hij daar fel uit naar de islamkritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid: 'Ik vraag God om zijn tong en benen af te snijden.'

Daarna beginnen steeds minder moskeeën Amaouch te lusten. Ook de Al Fadjr moskee uit Helmond trekt in 2015 een uitnodiging aan hem in, als zijn uitspraken over dichter Ahmed Assid bekend worden. In zijn woning in Dison blijft Amaouch ondertussen mensen ontvangen die zijn preken wel waarden. 'Mijn woorden zetten niet aan tot geweld', verklaart Amaouch maart vorig jaar tegenover televisiezender RTL Info.

Toch beschouwt de Belgische staatssecretaris Francken Amaouch als 'geestelijk vader' van een grote groep jihadisten uit Verviers. Vorig jaar januari werd de Waalse stad opgeschrikt door een grote antiterreuractie, waarbij twee teruggekeerde Syriegangers werden gedood die op het punt stonden een aanslag te plegen. Een van hen, Redouane Hagaoui, zou een regelmatige bezoeker zijn geweest van de moskee Masjid Bilal waar Amaouch predikte.

Om de radicaliserende invloed van Amaouch te breken, tekende Francken in juli vorig jaar een koninklijk uitzettingsbevel. De Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen adviseerde echter negatief over dat bevel, waarop Francken in maart van dit jaar een tweede koninklijk uitzettingsbevel tekende. De procedure voor dit bevel loopt nog.

Tegenover de VRT verklaarde Francken te verwachten dat er over enkele weken een uitspraak volgt. Aan de Volkskrant vertelde Francken vorig jaar dat hij beseft dat hij bij een gunstige uitspraak een probleem naar Nederland doorschuift. Maar hij zegt niet anders te kunnen, omdat Nederland Amaouch nu eenmaal het staatsburgerschap heeft verleend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden