België verbiedt Fyra te rijden

België verbiedt de hogesnelheidstrein Fyra nog te rijden, vanwege de defecten aan de trein. De Nederlandse Spoorwegen lieten vandaag weten dat op het spoor een deel van plaatwerk van een Fyra is gevonden. Daarop is conform de Belgische reglementen een verbod op de commerciële Fyra-ritten op de hogesnelheidslijn in België uitgevaardigd.

Hogesnelheidstrein Fyra op Amsterdam Centraal Beeld ANP

De Fyra werd gisteren uit de dienstregeling genomen. De trein rijdt niet, omdat het plaatwerk onder de trein is beschadigd door grote ijsblokken. Eerder deze week schreef staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) nog aan de Tweede Kamer dat de prestaties van de Fyra de afgelopen weken waren verbeterd. De trein reed beter op tijd en er vielen minder treinen uit. De Fyra rijdt pas sinds 9 december.

Volgens de NS staan 'de technische specialisten in nauw contact met elkaar om de goedkeuring voor de dienstverlening zo snel mogelijk weer te verkrijgen.'

De Dienst Veiligheid en Interoperabiliteit der Spoorwegen (DVIS), de hoogste veiligheidsinstantie van de spoorwegen in België, laat wel nog testritten toe met lege treinstellen. Het verbod van de DVIS kan slechts worden opgeheven als de Belgische spoorwegen aantonen dat de treinstellen weer betrouwbaar zijn.

Een medewerkster van treinproducent AnsaldoBreda zei desgevraagd dat de chef voorlichting niet bereikbaar was en het bedrijf daarom geen commentaar kon geven.

Hoorzitting
Eerder vandaag werd bekend dat de vaste Kamercommissies Infrastructuur van het Nederlandse en Belgische parlement een gezamenlijke zitting willen houden waarin de spoorwegen van beide landen uitleg moeten geven over de problemen met de Fyra. De hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel kampt met vertragingen en uitval.

Het voorstel komt van de voorzitter van de Belgische Kamercommissie, Sabien Lahaye-Battheu. In de Belgische krant De Standaard zegt ze vandaag dat het tijd wordt dat de NS en de Belgische NMBS ter verantwoording worden geroepen. 'Wij zouden graag van alle betrokkenen horen hoe ze de problemen zullen oplossen, hoe snel en of ze aan alternatieven denken.'

Ook in de Nederlandse Kamercommissie is een meerderheid te vinden voor een gezamenlijke zitting. Betty de Boer (VVD) noemt het een 'goed plan' om met de Belgen om de tafel te gaan zitten. Haar collega Duco Hoogland van de PvdA 'wijst het niet af'. Maar de situatie met de Fyra is nu 'knudde, daarom moeten we wel iets doen'.

Geen commentaar
Minister-president Rutte zei vandaag na afloop van de ministerraad dat het 'niet aan de politiek is om technische problemen op te lossen', in antwoord op vragen over de hogesnelheidstrein. Hij gaf geen commentaar op de mogelijke gezamenlijke hoorzitting door het Nederlandse en Belgische parlement.

Fyra-treinstellen staan stil op het rangeerterrein Watergraafsmeer Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.