België verbiedt anonieme prepaid simkaarten in strijd tegen terrorisme

De Belgische Kamer stemt woensdag over een wetswijziging waardoor het niet meer mogelijk is om anonieme prepaid simkaarten aan te schaffen. Het verkrijgen van een prepaidkaart kan na de wijziging alleen nog met geldige legitimatie.

Krijn Soeteman / Tweakers.net
Een Simkaart Beeld afp
Een SimkaartBeeld afp

De parlementaire commissie terreur keurde het wetsontwerp vorige week al goed. Na instemming van de Kamer kunnen de regels al aan het eind van dit jaar ingevoerd worden. Dit heeft ook gevolgen voor de één miljoen houders van prepaidkaarten, zij moeten zich ook aanmelden. De Belgische media gaan ervan uit dat de Kamer voor het voorstel stemt.

De wetswijziging kan voor sommige groepen gebruikers tot problemen leiden. Zo gebruiken journalisten soms niet-geregistreerde simkaarten om met anonieme bronnen te kunnen spreken.

Gehackt

Het federaal parlement wil meer wetten wijzigen in de strijd tegen terrorisme. Zo mogen ook Belgen in het buitenland afgeluisterd worden en mogen extremistische groeperingen en 'haatpredikers' gehackt en telefonisch getapt worden. Ook mogen agenten met fictieve namen beschermd worden. Minister van justitie Koen Geens zegt dat de aanpassingen nodig zijn om 'foreign fighters' te volgen.

Als de wet van kracht wordt, kan een simkaart alleen nog met identificatie geactiveerd worden. Identificatie kan in de winkel met een geldig legitimatiebewijs. Online gebeurt activatie via eID of via een financiële transactie. Houders van een anonieme simkaart krijgen zes maanden de tijd hun kaart te registreren. Doen ze dat niet op tijd, dan wordt de kaart geblokkeerd.

De regering in België pleitte een jaar geleden - dus ruim voor de aanslagen in Brussel - al voor het onmogelijk maken van het aanschaffen van anonieme simkaarten. Duitsland is bezig met eenzelfde wet. Het blijft vooralsnog mogelijk met anonieme kaarten uit andere landen te bellen in België.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens. Beeld belga
De Belgische minister van Justitie Koen Geens.Beeld belga

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden