België verbaasd over kritiek Nederland op wegenvignet

Kathleen van Brempt, de Vlaamse minister van Mobiliteit, is vast van plan het Belgische wegenvignet januari 2008 in te voeren. Van Brempt was vrijdag verbaasd over de storm van kritiek uit Nederland...

Alle automobilisten moeten het vignet in 2008 kopen. Belgen krijgen het bedrag vergoed via de wegenbelasting, Nederlanders en alle andere niet-Belgen die bijvoorbeeld op weg naar de camping in Frankrijk via België rijden, krijgen het niet vergoed. De Vlaamse regering wil met het geld de wegen opknappen en het openbaar vervoer verbeteren.

Overigens is de 60 euro die het vignet gaat kosten alleen voor een jaarvignet. Er komen ook goedkopere versies voor bijvoorbeeld tien dagen, zei Van Brempt.

Omringd

De Vlaamse minister wil wel nadenken over de situatie in Baarle-Nassau en Zeeuws-Vlaanderen. De inwoners daarvan zijn daar omringd door België en worden dus gedwongen om het vignet aan te schaffen. De situatie van de grensgemeenten zal een apart hoofdstuk worden in de voorbereiding van het wegenvignet, aldus de Vlaamse minister. ‘Ik sta open voor discussie, maar ik zie momenteel niet echt een concrete oplossing voor het probleem.’

Zeeuws-Vlaanderen en Baarle-Nassau zijn verontwaardigd. ‘Wij wonen in een enclavegemeente die verweven is met het Belgische Baarle-Hertog en die wordt gevormd door in totaal 22 enclaves van België in Nederland en acht van Nederland in België’, licht burgemeester Jan Hendrikx van Baarle-Nassau toe.

Peijs vraagt uitleg

De Zeeuwse gedeputeerde Toine Poppelaars vindt de regeling discriminerend. Volgens hem treft de maatregel vooral inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Als zij ergens heen gaan moeten ze volgend jaar altijd betalen: of ze rijden via de Westerscheldetunnel (tol) of via Belgë (wegenvignet).

Demissionair minister Karla Peijs (Verkeer) heeft ook uitleg gevraagd over de verwikkelingen rond het wegenvignet. Peijs vraagt zich ook af hoe dit plan past binnen de Europese regels. Ook Europarlementariër Corien Wortmann (CDA) heeft haar twijfels. Volgens haar is het initiatief strijdig met Europese regels. ‘Een heffing die voor Belgen wordt vergoed en voor anderen niet lijkt mij discriminerend. Zodra België het plan op deze manier voorlegt aan de Europese Commissie verwacht ik dat Brussel daar een stokje voor steekt’, zei Wortmann woensdag nadat het plan bekend was geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden