België stuurt haatimam naar Nederland

België heeft maandag de verblijfsvergunning van de radicale Marokkaans-Nederlandse imam El Alami Amaouch, alias Alami abu Hamza, ingetrokken. Volgens de Belgische Staatsveiligheid was hij zeer actief in extremistische kringen rond Verviers. Binnen dertig dagen wordt hij naar Nederland uitgezet.

Beeld video NOS.nl

Hij is een gevaar voor de Belgische samenleving, zegt de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. 'Hij is gif voor onze moslimjongeren. Hij verheerlijkt het terrorisme.' Francken heeft zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff op de hoogte gebracht van de beslissing. Hij beseft dat hij het gevaar naar Nederland toeschuift, maar, zegt Francken: 'Die imam is Nederlander. Nederland heeft hem het staatsburgerschap gegeven. Wat zou Nederland in zo'n geval hebben gedaan?' Alami woont sinds 2006 in het Luikse Dison in de buurt van Verviers.

In dat jaar kreeg hij een Belgische verblijfsvergunning om 'als arbeider' te kunnen werken. 'Niet als imam', zegt Francken. Nouredinne Smaili, voorzitter van de Belgische Moslimexecutieve, noemt hem een 'zelfbenoemde imam zonder opleiding'. De Belgische Staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) hadden de omstreden prediker al langer in het vizier. Francken: 'Ik kreeg van twee diensten het advies om zijn verblijfsdocumenten in te trekken. Code rood. Als ik dat niet doe en morgen gebeurt er wat met de man, iets terroristisch, dan hang ik.'

De Marokkaans-Nederlandse imam dweept volgens Staatsveiligheid met de Algerijn Mohammed Merah, die in 2012 in Toulouse in een joodse school drie kinderen en een volwassene doodde.. Hij heeft ook de seculiere, islam-kritische Marokkaanse dichter Ahmed Assid bedreigd. In een preek smeekte hij God diens 'tong en benen af te snijden'. De Belgische islamoloog Michaël Privot, directeur van Enar (Europees Netwerk tegen Racisme), volgt Alami ook al geruimte tijd. 'Twee jaar lang heeft hij gepredikt in de Somalische Bilal-moskee', zegt hij.

'Uiteindelijk hebben de besturen van Marokkaanse moskeeën Bilal onder druk gezet om hem te ontslaan. Jongeren die de vrijdagpreken in Bilal volgden, veroorzaakten problemen in die moskeeën. Ze kwamen met kritische vragen over de democratie.' Bilal zette Alami in het voorjaar van 2014 buiten de moskeedeur. Privot zegt hem niet direct in verband te kunnen brengen met de twee gedode terreurverdachten. 'Maar zeker twee of drie Belgische jongeren die naar Islamitische Staat zijn vertrokken, hebben zijn preken gelezen en zijn door hem beïnvloed.'

Beeld anp

Gevangenisstraf.

Alami stak volgens Privot ook geregeld de Nederlandse grens over. In februari zou hij preken in de Al Fadjr-moskee in Helmond. Die zegde zijn optreden af, nadat bekend was geworden dat hij de Marokkaanse dichter had vervloekt. Privot: 'Hij gaat geregeld naar Nederland, predikt en geeft ook lessen in besloten kring. Aan groepjes van zo'n dertig tot veertig gelovigen.' Een woordvoerder van de Nederlandse staatssecretaris Dijkhoff zegt 'kennis te hebben genomen' van het besluit van zijn Belgische collega. Hij wijst erop dat de omstreden imam nog in beroep kan gaan bij de Belgische Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. 'We wachten af of daar gebruik van wordt gemaakt.' Nederland wil de problematiek van de rondreizende 'haatpredikers' in Europees verband aanpakken.

'We trekken een werkgroep die in oktober met voorstellen komt. We zullen de Belgische aanpak daarbij betrekken', aldus de woordvoerder. Opmerkelijk is dat België niet heeft willen wachten op de voorstellen van die werkgroep. 'Ik weet niks van de werkgroep', reageert Francken. 'Maar wij zijn bereid aan alles mee te werken.' Hij zegt dat imam Alami tien jaar België niet in mag en dat Staatsveiligheid zijn reisgedrag nauwlettend in de gaten zal houden. 'Mocht hij het land binnenkomen en worden gepakt, dan riskeert hij een gevangenisstraf.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden