België stuurt als eerste land ter wereld een vrouwelijke ambassadeur naar Saoedi-Arabië

België stuurt als eerste land ter wereld een vrouw als ambassadeur naar Saoedi-Arabië. Een statement, gezien de achtergestelde positie van vrouwen in de streng-islamitische staat. Met de benoeming 'geven we een signaal dat we groot belang hechten aan de positie en rechten van vrouwen', aldus een woordvoerder van minister Reynders van Buitenlandse Zaken.

Leen Vervaeke
Dominique Mineur met Sultan Ahmed bin Sulayem van Dubai Ports World Beeld Hollandse Hoogte / BELGA
Dominique Mineur met Sultan Ahmed bin Sulayem van Dubai Ports WorldBeeld Hollandse Hoogte / BELGA

Dominique Mineur, nu ambassadeur voor België in de Verenigde Arabische Emiraten, verhuist komende zomer naar de Saoedische hoofdstad Riyad. Ook in Iran, evenmin bekend om zijn vrouwvriendelijkheid, stelt België met Véronique Petit een vrouwelijke ambassadeur aan. Petit was eerder ambassadesecretaris in Tel Aviv.

De ambassadrices werden volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gekozen vanwege hun uitgebreide ervaring, maar hun geslacht was mooi meegenomen. 'De minister was tevreden dat zich voor deze posten twee vrouwen kandidaat hadden gesteld', aldus Reynders' woordvoerder. 'Het was een bewuste keuze om hen te benoemen.'

Imago

Belgische media suggereren dat Reynders met de benoeming ook zijn imago wil oppoetsen. Dat kreeg een deuk toen België afgelopen april in de Verenigde Naties instemde met de controversiële toetreding van Saoedi-Arabië tot de Vrouwenraad. Reynders kreeg toen het verwijt de handelsrelaties met de oliestaat voorrang te geven op de vrouwenrechten.

De positie van de Saoedische vrouw is recent iets verbeterd, met een opheffing van het verbod om in auto te rijden of in stadions te komen. Toch blijven vrouwen in Saoedi-Arabië tweederangsburgers: ze moeten zich volledig bedekken en toestemming vragen aan hun voogd - vaak hun echtgenoot of vader - om te kunnen trouwen, scheiden, reizen, een bankrekening te openen of werk te zoeken.

Iran

Ook in Iran is de positie van vrouwen bedroevend. Op de World Gender Gap-index, die in 144 landen de gelijkheid tussen mannen en vrouwen meet, staat Saoedi-Arabië op de 138ste plaats, en Iran op de 140ste plaats.

Op dit moment werken weinig vrouwen als diplomaat in Saoedi-Arabië. Vraag is ook of een vrouwelijke ambassadeur in een zo'n vrouwonvriendelijk land niet op hindernissen zal stoten. Volgens Buitenlandse Zaken is er geen probleem. Eerder reisden vrouwen mee in Belgische handelsdelegaties naar de golfstaat, en die kregen dezelfde behandeling als de mannen.

Maar volgens een vrouwelijke trainee, die op de ambassade in Riyad werkte en om professionele redenen anoniem wil blijven, is de aanstelling niet zonder risico. 'Ik snap de intentie, maar ik vrees dat we in onze eigen vingers snijden. In Saoedi-Arabië word je als vrouw in een hoge positie gerespecteerd, maar het is de vraag of je in zware dossiers evenveel gewicht in de schaal kan leggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden