België staakt 'diabolisering' Oostenrijk

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel heeft aangekondigd zich in de toekomst minder rigide op te stellen in het afwijzen van relaties met Oostenrijk....

Van onze correspondent Rob Gollin

Michel, voorman van de Franstalige liberale PRL, weigerde vorige week te poseren op de groepsfoto van de EU-top in Lissabon. Hij wilde niet figureren naast een regering waaraan de 'neonazi's' van Jörg Haiders FP & Ouml; deelnemen. Eerder baarde de bewindsman opzien door op te roepen tot een skiboycot, een uitspraak die hij later openlijk betreurde.

Volgens Dewael, net als Michel liberaal, dreigt België zich door dergelijke acties te isoleren van de rest van Europa. In een open brief stelde hij vast dat de sancties niet langer een louter politiek karakter hebben, maar dat ze ook wetenschappelijk, cultureel en sportief van aard zijn. Zo mochten Belgische militairen niet deelnemen aan skiwedstrijden in Oostenrijk en dreigde een uitleenverbod op kunstwerken aan musea in Wenen, Graz en Linz.

In een vraaggesprek voor de Vlaamse televisie zei Michel dat hij zich voortaan voorzichtiger zal opstellen. 'De gevoeligheden in Vlaanderen zijn niet dezelfde als aan Franstalige zijde. Ik zal daar vanaf nu rekening mee houden.' Hij noemde het 'heel waarschijnlijk' dat hij bij toekomstige familiefoto's van een EU-top wel van de partij zal zijn.

Premier Guy Verhofstadt betitelde zondag de koerswijziging van Michel als een 'groots' en 'moedig' gebaar. 'Dit typeert Louis Michel. Hij reageert voornamelijk vanuit zijn buik.' Verhofstadt beklemtoonde wel dat de sancties tegen Oostenrijk gewoon gehandhaafd blijven.

Het opmerkelijke engagement van het paarsgroene kabinet met betrekking tot de buitenlandse politiek heeft de afgelopen weken in België tot verdeelde reacties geleid. In Wallonië bestaat veel waardering voor Michel. Hij geeft België profiel.

Politieke waarnemers menen dat Michel met een progressievere koers stemmen probeert weg te halen bij de christen-democraten en zelfs de socialisten. Hij zou de PRL willen omvormen tot een machtige middenpartij.

In Vlaanderen bestaan juist weer meer reserves over het optreden van Louis Michel. Het voortdurend waarschuwen voor de gevaren van extreem-rechts zou de underdog-positie van het Vlaams Blok alleen maar versterken.

Een politieke enquête in het dagblad La Libre Belgique van vandaag toont een groeiende populariteit van de bewindsman aan. Zijn liberale PRL staat zowel in Wallonië als in Brussel op lichte winst.

Opvallend in de peiling is dat het Vlaams Blok in Vlaanderen wat terrein moet prijsgeven, waar eerder alleen maar sprake was van groei. De VLD van Verhofstadt stabiliseert, de socialisten en christen-democraten boeken een kleine vooruitgang. De premier is in Vlaanderen nu de populairste politicus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden