'België spreidt radicale moslimgevangenen'

Om te voorkomen dat moslims in de gevangenis radicaliseren wil de Belgische regering een spreidingsbeleid opzetten zodat de invloed van radicale predikers op hun medegevangenen zo klein mogelijk wordt. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens bepaald. Hij wil 'een weloverwogen plaatsingspolitiek' gaan voeren zodat ronselaars minder makkelijk volgelingen vinden, schrijft De Standaard vandaag.

Redactie
Minister van Justitie Koen Geens. Beeld BELGA
Minister van Justitie Koen Geens.Beeld BELGA

Het plan van Geens is ingegeven door de achtergrond van de terreuraanslagen in Parijs. De daders bleken sterk te zijn geradicaliseerd toen ze in de gevangenis zaten. Het voeren van spreidingsbeleid is echter makkelijker gezegd dan gedaan, stelt de krant vast.

'Niet eenvoudig, want spreid je veroordeelde extremisten over verschillende gevangenissen, dan kunnen ze elk een eigen groepje volgelingen rekruteren. Zet je ze samen, dan is de schade zo mogelijk nog groter', aldus het dagblad. 'Het is duidelijk dat we de 'goeroes', zoals de Frans-Algerijnse Djamel Beghal, niet samen zullen opsluiten met jonge islamitische gedetineerden', citeert de Standaard Geens.

Nederland

In Nederland wordt bewust gekozen voor het samenbrengen van radicalen in twee speciale afdelingen. Die zijn er in De Schie in Rotterdam en in de gevangenis in Vught. Spreiding zou er juist voor kunnen zorgen dat ze gedetineerde moslims beïnvloeden die niet zijn geradicaliseerd.

Beghal was mentor van Chérif Kouachi die samen met zijn broer Saïd de aanslag op Charlie Hebdo pleegde.

Bontinck

België kent een plaatsingspolitiek maar die wordt sporadisch ingezet. Zo werd jihadist Jejoen Bontinck bijvoorbeeld naar een andere gevangenis gebracht dan Fouad Belkacem, de woordvoerder van Sharia4Belgium. Beiden staan terecht in het grootste terrorismeproces in België. Daarin moeten in totaal 46 verdachten zich verantwoorden voor onder meer deelname aan een terroristische beweging en het ronselen van jongeren voor de gewapende strijd in Syrië.

Jejoen Bontinck. Beeld BELGA
Jejoen Bontinck.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden