België splitst belasting voor Vlamingen en Walen

Vlaanderen en Wallonië krijgen meer ruimte voor eigen belastingregimes. Zo zal het kijk- en luistergeld in het Vlaamse gewest op termijn verdwijnen en daalt de inkomstenbelasting....

Premier Verhofstadt kondigde het akkoord over meer fiscale autonomie dinsdag aan in het federaal parlement in Brussel, waar hij zijn begroting voor het komende jaar en een meerjarenplan presenteerde. Ook bevoegdheden op het terrein van ontwikkelingssamenwerking, landbouw, buitenlandse handel en het toezicht op gemeenten en provincies verdwijnen naar de regio's.

Er was een marathonzitting van dertig uur voor nodig om tot overeenstemming te komen. Wallonië heeft zich altijd fel verzet tegen het overhevelen van meer fiscale zeggenschap naar de gewesten, uit vrees dat de geldstroom uit Vlaanderen voor het instandhouden van de sociale zekerheid zal opdrogen.

Volgens het akkoord mag Vlaanderen de inkomstenbelasting later nog verder terugbrengen dan het nu afgesproken plafond van 3,25 procent. Het maximum zal 6,75 procent bedragen. De marges worden beperkt gehouden om de 'solidariteit' tussen de gewesten te waarborgen. In ruil voor verdere fiscale autonomie, krijgen de Franstaligen meer geld voor hun onderwijs.

De Vlaamse regeringspartijen toonden zich zeer ingenomen. Enkele politici spraken van een 'historische dag'. De christen-democratische PSC in de Waalse oppositie bekritiseerde de overeenkomst. De partij meent dat er een 'exuberante' prijs is betaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden